Logo VNK

menu

Kunsthistorische prijzen

Mariëtte Haveman ontvangt erelidmaatschap VNK 2022

Op de Kunsthistorische Dag heeft Mariëtte Haveman het VNK erelidmaatschap 2022 ontvangen. Eddy de Jongh, Willemijn Fock, Henk van Os, Ernst van de Wetering en Ilja Veldman gingen haar voor.

Haveman ontvangt het erelidmaatschap voor haar bijdrage aan de publieke zichtbaarheid van het vak kunstgeschiedenis. Dat bestaat in haar geval natuurlijk uit haar werk en inspanningen als hoofdredacteur (sinds 1989) en uitgever voor het tijdschrift Kunstschrift.

Uit het juryrapport:

'Mariëtte Haveman speelt een unieke rol in het kunsthistorische vak in Nederland. Zij is niet verbonden aan een universiteit of museum zoals haar collega-ereleden, maar zij is sinds 1989 (dus al 33 jaar) de hoofdredacteur van Kunstschrift. Dit tweemaandelijkse tijdschrift biedt een in kunst geïnteresseerd publiek op altijd verrassende wijze inzicht in kunsthistorische onderwerpen.

Ieder nummer heeft een eigen thema en die thema’s beslaan vele terreinen: een kunstenaar, een kunsttechniek of iconografisch onderwerp. Meest verrassend zijn de vele nummers over de weergave van visuele verschijnselen, zoals de bewegende plooi, haar, de kleur wit of de maan.

Voor ieder nummer schrijft Mariëtte Haveman een inleiding en net als bij de themakeuze getuigen deze artikelen van een grote ideeënrijkdom. Haveman neemt geen genoegen met voorspelbare beschrijvingen of academische clichés. Zij heeft geen behoefte te laten zien hoeveel zij weet, maar lijkt zich steeds af te vragen wat de beste manier is om een onderwerp te bekijken en te beschrijven, welke kennis de moeite waard is voor de rest van de wereld.

Deze werkmethode doet denken aan die van de romanschrijver, die zij ook is. Net als een literaire karakter, bekijkt zij haar onderwerp van alle kanten en bouwt ze het vervolgens op tot een betekenisvol geheel. Mariëtte Haveman weet kortom wat schrijven is.

Na 33 jaar Kunstschrift is er een verzameling van bijna tweehonderd van deze inleidingen. Een groot kunsthistorisch oeuvre, dat de laatste jaren nog is uitgebreid met de beschouwende essays die zij voor NRC Handelsblad schrijft, maar ook met de vele laagdrempelige berichten die zij op social media plaatst.

Op deze manier heeft zij een breed publiek verrijkt en geïnspireerd met haar kennis en verrassende inzichten. Mariëtte Haveman is de schrijver die je ieder vakgebied toewenst, maar die wij kunsthistorici in haar persoon hebben. En daarom krijgt zij dit erelidmaatschap.'

Mariëtte Haveman tijdens de Kunsthistorische Dag in het Mauritshuis, 2022 (foto Lotte Bosch) Mariëtte Haveman tijdens de Kunsthistorische Dag in het Mauritshuis, 2022 (foto Lotte Bosch)