Logo VNK

menu

Bestuur

Gezocht: Bestuurslid VNK met aandachtsgebied VNK-evenementen

De VNK is op zoek naar een (onbezoldigd) bestuurslid met als belangrijkste aandachtsgebied de jaarlijkse grote VNK-evenementen. Startdatum vanaf 1 januari 2023.

Over de VNK

De VNK (Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici) is een actieve beroepsvereniging voor kunst- en architectuurhistorici in Nederland. Met circa 950 leden vormen we een enthousiaste vereniging die zich inzet voor kunst- en architectuurhistorici in alle deelterreinen van het vakgebied.

Doel

We hebben tot doel om kunst- en architectuurhistorici met elkaar in contact te brengen, kennisuitwisseling en vakinhoudelijke discussie te faciliteren en advies te geven over vak gerelateerde kwesties. Daartoe organiseert de VNK verschillende activiteiten voor haar leden, zoals de jaarlijkse Kunsthistorische Dag, workshops en netwerkborrels.

Ook zet de VNK zich sterk in voor het kunsthistorisch onderwijs en onderzoek. Zo stimuleren we bijvoorbeeld de wetenschapsbeoefening met het uitreiken van onze kunsthistorische prijzen, de Karel van Manderprijs en de Jan van Gelderprijs. We streven ernaar het belang van ons vak uit te dragen naar een zo breed mogelijk publiek.

Bestuur

Het bestuur van de VNK bestaat momenteel uit 9 personen: het dagelijks bestuur (voorzitter, secretaris en penningmeester), de voorzitter van Jong VNK en vijf algemene bestuursleden. Het huidige bestuur vormt een enthousiast team dat wordt ondersteund door een externe medewerker communicatie en publiciteit.

Werkzaamheden

Onder jouw verantwoordelijkheden valt onder andere de coördinatie van de jaarlijkse VNK-evenementen, zoals de Kunsthistorische Dag en de samenwerking met kunstbeurs PAN Amsterdam. Je stuurt de bestaande commissies aan die verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze evenementen (de Kunsthistorische Dag-commissie en de VNKxPAN-commissie). Je denkt mee over de koers van de VNK en VNK-gerelateerde kwesties. Je participeert in de bestuursvergaderingen: het bestuur vergadert ca. 6x per jaar, incl. de jaarlijkse ALV.

Dit breng je mee

  • afgeronde studie (Drs./MA) kunst-of architectuurgeschiedenis WO
  • breed en relevant netwerk bij voorkeur in het museale veld met helikopterview op de breedte
  • goede coördinerende/organisatorische vaardigheden
  • op de hoogte van actualiteit van het vak
  • zelfstandig en goed in teamverband kunnen werken
  • een proactieve houding

Wat bieden wij jou?

  • De mogelijkheid om je in te zetten voor deze mooie beroepsvereniging.
  • Samenwerking met enthousiaste bestuursleden, VNK-leden en andere mensen in het veld.
  • De functie is onbezoldigd.

 

Solliciteren naar deze functie?

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Lidewij de Koekkoek, voorzitter (l.dekoekkoek@franshalsmuseum.nl) of Marion van der Marel, penningmeester (penningmeester@kunsthistorici.nl). Wij verzoeken je uiterlijk 7 november 2022 te solliciteren. Je kunt je sollicitatie met motivatie en curriculum vitae per e-mail sturen naar secretaris@kunsthistorici.nl. Kijk hier op de website voor meer informatie over de bestuursleden. Er is momenteel ook een vacature Bestuurslid VNK met aandachtsgebied Onderzoek.

Het VNK-bestuur streeft ernaar inclusie en diversiteit binnen de organisatie te bevorderen. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen het team versterkt.