Logo VNK

menu

Bestuur

Gezocht: Bestuurslid VNK met aandachtsgebied Onderzoek

De VNK is op zoek naar een (onbezoldigd) bestuurslid met als belangrijkste aandachtsgebied kunst- en architectuurhistorische onderzoek. Startdatum vanaf 1 januari 2023.

Over de VNK

De VNK (Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici) is een actieve beroepsvereniging voor kunst- en architectuurhistorici in Nederland. Met circa 950 leden vormen we een enthousiaste vereniging die zich inzet voor kunst- en architectuurhistorici in alle deelterreinen van het vakgebied.

Doel

We hebben tot doel om kunst- en architectuurhistorici met elkaar in contact te brengen, kennisuitwisseling en vakinhoudelijke discussie te faciliteren en advies te geven over vak gerelateerde kwesties. Daartoe organiseert de VNK verschillende activiteiten voor haar leden, zoals de jaarlijkse Kunsthistorische Dag, workshops en netwerkborrels.

Ook zet de VNK zich sterk in voor het kunsthistorisch onderwijs en onderzoek. Zo stimuleren we bijvoorbeeld de wetenschapsbeoefening met het uitreiken van onze kunsthistorische prijzen, de Karel van Manderprijs en de Jan van Gelderprijs. We streven ernaar het belang van ons vak uit te dragen naar een zo breed mogelijk publiek.

Bestuur

Het bestuur van de VNK bestaat momenteel uit 9 personen: het dagelijks bestuur (voorzitter, secretaris en penningmeester), de voorzitter van Jong VNK en vijf algemene bestuursleden. Het huidige bestuur vormt een enthousiast team dat wordt ondersteund door een externe medewerker communicatie en publiciteit.

Werkzaamheden

Onder jouw verantwoordelijkheden valt het bevorderen van kunst- en architectuurhistorisch onderzoek. Je coördineert de jurering voor de kunsthistorische prijzen die de VNK uitreikt (de Karel van Manderprijs, de Jan van Gelderprijs en de VNK x PAN scriptieprijs). Je denkt mee over de koers van de VNK en VNK-gerelateerde kwesties. Je participeert in de bestuursvergaderingen: het bestuur vergadert ca. 6x per jaar, incl. de jaarlijkse ALV.

Dit breng je mee

  • afgeronde studie (Drs./MA) kunst-of architectuurgeschiedenis WO
  • breed en relevant netwerk, bij voorkeur in het academische veld
  • bewustzijn van actuele ontwikkelingen binnen het vakgebied
  • zelfstandig en goed in teamverband kunnen werken
  • een proactieve houding

Wat bieden wij jou?

  • De mogelijkheid om je in te zetten voor deze mooie beroepsvereniging.
  • Samenwerking met enthousiaste bestuursleden, VNK-leden en andere mensen in het veld.
  • De functie is onbezoldigd.

 

Solliciteren naar deze functie?

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Lidewij de Koekkoek, voorzitter (l.dekoekkoek@franshalsmuseum.nl) of Esther van der Hoorn, algemeen bestuurslid (evdhoorn@delft.nl). Wij verzoeken je te solliciteren vóór 20 oktober 2022. Je kunt je sollicitatie met motivatie en curriculum vitae per e-mail sturen naar secretaris@kunsthistorici.nl. Kijk hier op de website voor meer informatie over de bestuursleden.

Het VNK-bestuur streeft ernaar inclusie en diversiteit binnen de organisatie te bevorderen. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen het team versterkt.