Logo VNK

menu

VNK-Bibliografie

Concept-longlist Karel van Manderprijs 2024 open voor aanvullingen (uiterlijk 21 mei)

De concept-longlist voor de Karel van Manderprijs 2024 staat open voor aanvullingen, onder meer door VNK-leden en andere kunsthistorici. Deze longlist dient als basis voor de jury.

De Karel van Manderprijs is een jaarlijkse prijs van de VNK voor een waardevolle publicatie van een Nederlandse of in Nederland werkende kunsthistoricus. De jury bedient zich van een longlist, samengesteld in opdracht van de VNK, die steeds in een ander deelgebied wordt uitgereikt, dat om de vijf jaar aan de beurt is. Dit jaar is dat Beeldende kunst en kunstnijverheid tot 1550.

De laureaat ontvangt - tijdens de Kunsthistorische Dag eind oktober - een bedrag van € 1500,- en een trofee. Meer informatie over de Karel van Manderprijs en voorgaande longlists vind je hier.

Boekpublicaties en proefschriften

Deze longlist is de opvolger van de VNK bibliografie. In de longlist worden alleen boekpublicaties en proefschriften opgenomen. Artikelen, losse essays in tentoonstellingscatalogi, recensies en andere publicaties zijn voor deze longlist niet geselecteerd. Ondanks haar afgeslankte vorm laat de longlist nog steeds zien welke (en hoeveel) prachtige kunsthistorische boekpublicaties er jaarlijks verschijnen.

Aanvullingen kunnen tot uiterlijk 21 mei 2024 worden gestuurd naar bibliografie@kunsthistorici.nl. Frédérique Beerse, de samensteller van de longlist 2024, zal de aanvullingen toetsen aan de criteria en deze verwerken.