Logo VNK

menu

Bulletin Kunsthistorici

Bulletin 2024-2: Erfgoed en monumenten

Dit lentenummer is helemaal gewijd aan monumentaal erfgoed!

Met artikelen over herbestemming van eeuwenoude kerken en nieuwe toepassingen voor gebouwd erfgoed. En interviews over inhoud en beleving in publieksbegeleiding bij monumenten. Van tijdscapsules tot digitale projecties. En natuurlijk een column, een opiniestuk en mooie illustraties.

Illustratie: Eline Veldhuisen Illustratie: Eline Veldhuisen

VAN DE REDACTIE


We leken er wel bijna in te blijven, in dat na-winteren. Maar nu is het dan toch eindelijk lente. Naar buiten dus! De redactiecommissie van de VNK maakte deze keer een speciaal voorjaarsnummer, geheel gewijd aan al het moois en interessants wat we buiten kunnen zien. Een nummer naar mijn hart kan ik wel zeggen, want al zo lang ik me kan herinneren oefent monumentaal erfgoed een enorme aantrekkingskracht op me uit. Als klein meisje werd ik tijdens vakanties in Frankrijk steevast door mijn ouders meegenomen op ‘kastelen- en kerkenjacht’. Waar andere kinderen zich verveelden, verloor ik me tijdens zo’n bezoek in fantasieën over tijden van weleer. Me vergapend aan fraai gewelfde torentjes, massieve ophaalbruggen, weelderige pronkbedden, mysterieuze schilderijen en kleurrijke plafondschilderingen, onderwijl de geur opsnuivend van vervlogen verhalen. Het was alsof de geschiedenis zich dan even nestelde in mij, en bijna mijn eigen herinnering werd.

Het is natuurlijk niet voor niets dat ik ooit kunstgeschiedenis ging studeren. Dat zaadje werd vast in mijn jonge jaren al geplant – daar- in ben ik niet de enige. Er is sindsdien wel wat veranderd. Hoewel er anno 2024 nog steeds veel monumenten inclusief stijlkamers zijn te bewonderen – keuze te over – wordt tegenwoordig, soms gedwongen door externe omstandigheden als een veranderend klimaat of steeds meer leegstaand erfgoed, gezocht naar nieuwe toepassingen voor gebouwd erfgoed. Dat kan ik als kunsthistoricus en verteller (én verzamelaar) van verhalen alleen maar toejuichen. Je leest er over in dit Bulletin Kunsthistorici. En mocht je na het lezen van de artikelen even in stijl een verfrissend lenteluchtje willen scheppen, loop dan eens een van de kasteelroutes die Nederland rijk is. Adem diep in en snuif de geschiedenis op!

Lisette Luijkx