Logo VNK

menu

Crisis als katalysator

De coronacrisis heeft grote gevolgen, ook voor het kunsthistorische veld. Ontwikkelingen die al gaande waren, komen nu aan de oppervlakte of vinden versneld plaats. Tijdens de Kunsthistorische Dag verkennen we deze ontwikkelingen en gaan we in op de gevolgen hiervan voor de kunsthistoricus. Is deze crisis een katalysator? En waarvan dan eigenlijk?

online

30 oktober 2020

14.00-17.00

Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici

Zoals ieder jaar organiseert de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici een kunsthistorische dag in het najaar. Dit jaar kunnen we niet om de coronacrisis en de effecten ervan op onze beroepsgroep en op de kunsthistorische instellingen heen. Daarom organiseren we op vrijdag 30 oktober een online programma rond het thema Crisis als katalysator.

De coronacrisis heeft grote gevolgen, ook voor het kunsthistorische veld. Ontwikkelingen die wellicht al gaande waren, komen nu aan de oppervlakte of vinden versneld plaats. Tijdens de Kunsthistorische Dag verkennen we deze ontwikkelingen en gaan we in op de gevolgen hiervan voor de kunsthistoricus. Want hoe bedrijf je kunstgeschiedenis in een anderhalve meter samenleving? Zijn blockbusters en massaal museumbezoek ooit nog mogelijk? Of zullen er nog wel grote kunstbeurzen plaats vinden, zoals de PAN en de TEFAF? Welke alternatieve business modellen zijn er denkbaar voor de kunsthandel?

Programma
Met bijdragen van o.a. Nanne Dekking, Emilie Gordenker, Susan Lammers, Catrien Schreuder en Hanneke Grootenboer en de uitreiking van de Karel van Manderprijs en de Jan van Gelderprijs. 


14.00 - 14.45 ALV Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici

14:45 - 15:00 Pauze

15:00 - 15:05 Korte inleiding op het thema
door de dagvoorzitter, Epco Runia

15:05 - 15:15 Never waste a good crisis: terecht of cliché?
Door Emilie Gordenker directeur Van Gogh Museum

15:15 - 15:25 Kunst als troost
Door Catrien Schreuder hoofd tentoonstellingen en collectie Stedelijk Museum Schiedam

15:25 - 15:35 Zooming-in: slow looking tijdens corona
Door Hanneke Grootenboer, hoogleraar en voorzitter van de vakgroep Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen

15:35 - 15:45 Business as Usual Through Unusual Means
Door Nanne Dekking, oprichter en CEO Artory en voormalig voorzitter TEFAF

15:45 - 15:55 Susan Lammers
directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)

16:00 - 16:30 Paneldiscussie en gelegenheid voor vragen

16:30 – 17:00 Kunsthistorische prijzen              
Uitreiking Karel van Manderprijs en Jan van Gelderprijs

17:00 Virtuele borrel


Deelname Crisis als katalysator
De Kunsthistorische Dag vindt dit jaar digitaal plaats. Deelname is gratis voor VNK-leden. Registratie voor de jaardag kan via jaardag@kunsthistorici.nl Deelnemers krijgen voorafgaand aan de Kunsthistorische Dag via e-mail een link om online deel te nemen. Niet VNK-leden zijn van harte welkom. Hen vragen wij een bijdrage van € 7,50 euro. Ook zij kunnen zich aanmelden via jaardag@kunsthistorici.nl. Vemeld duidelijk of je wel of geen lid van de VNK bent. Het is uiteraard ook mogelijk om direct lid te worden van de VNK en gratis deel te nemen. Je krijgt dan de laatste drie maanden lidmaatschap van dit jaar cadeau en betaalt pas vanaf 2021. 

Beeld: kunstwerk Lift, Jennifer Townley Beeld: kunstwerk Lift, Jennifer Townley