Logo VNK

menu

Beurzen en fondsen

Wie wordt Museumtalent en Monumententalent 2019?

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) reikt jaarlijks de Museumtalentprijs en de Monumententalentprijs uit. Deze 2 prijzen zijn door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingesteld om jong talent binnen de monumenten- en museumsector in de schijnwerpers te zetten. Daarnaast stimuleren de prijzen het denken over kennisoverdracht en verjonging in het werkveld dat te maken heeft met uitdagingen als vergrijzing, vernieuwing en diversiteit. Het Mondriaan Fonds financiert de prijzen in het kader van talentontwikkeling; de winnaars mogen een persoonlijk ontwikkelingstraject samenstellen.

Monumententalent
Om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren, heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen de jaarlijkse aanmoedigingsprijs Monumententalent ingesteld. Sinds 2014 wordt deze prijs traditioneel tijdens het Nationaal Monumentencongres uitgereikt. De winnaar ontvangt een uniek en naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject ter waarde van €7.000 , aangeboden door het Mondriaan Fonds. De andere finalisten kunnen aan een buitenlandse congresreis een bedrag van €3.000 besteden.

Deelname
Aanmelden kan tot 15 juli 2019 middels het aanmeldingsformulier (Bekijk hier het reglement voor deelname).

Criteria

  • Genomineerde is jonger dan 32 jaar op het moment van uitreiking van de prijs (7 november 2019).
  • Belangrijkste werkzaamheden zijn monumenten gerelateerd.
  • Geeft zichtbaar blijk van een gepassioneerde en onderscheidende visie op erfgoed.
  • Heeft ambitie om deel te nemen aan een (betaald) persoonlijk ontwikkelingstraject dat in overleg met de RCE en het Mondriaan Fonds tot stand komt.

 

Museumtalent
De talent- en ontwikkelprijs voor een nieuw museumtalent is in 2017 door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen ingesteld. De prijs is specifiek bedoeld voor jonge professionals die in dienst zijn van, of op projectmatige wijze betrokken zijn bij een museum in Nederland. De winnaar ontvangt een uniek en naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject ter waarde van €7.000, aangeboden door het Mondriaan Fonds. De andere finalisten kunnen aan een buitenlandse congresreis een bedrag van €3.000 besteden.

Deelname

Aanmelden kan tot 15 juli 2019 middels het aanmeldingsformulier (Bekijk hier het reglement voor deelname).

Criteria

  • De kandidaat is jonger dan 32 jaar op het moment van uitreiking van de prijs (4 oktober 2019).
  • De kandidaat is in dienst van het museum of heeft als betaald freelancer/zzp’er een opdracht (uitgevoerd).
  • Belangrijkste werkzaamheden zijn gerelateerd aan de museale collectie (vaste, tijdelijke of digitale presentatie, publicaties, breed publieksbereik, educatie, diversiteit en participatie).
  • Geeft blijk van een gepassioneerde en innovatieve visie op minimaal één van bovenstaande werkzaamheden.
  • Is betrokken bij een werkzaamheden die tussen 15 mei 2018 en 15 juli 2019 hebben plaatsgevonden en hebben geleid tot een zichtbaar c.q. aantoonbaar resultaat.