Logo VNK

menu

Congressen en symposia

Van de Waal Lecture 2022 ‘Futurism and Europe: The aesthetics of a new world’ door Renske Cohen Tervaert

Universiteit Leiden en RKD nodigen je graag uit voor de jaarlijkse Van de Waallezing op 8 september 2022. Spreker dit jaar is Renske Cohen Tervaert MA, conservator van het Kröller-Müller Museum in Otterlo, NL. In haar lezing gaat ze in op de receptie van het futurisme in Europa.

De Italiaanse beweging het futurisme, ontstaan in 1909, was niet alleen een artistieke avant-gardebeweging, het was ook een manier van leven. De beweging zocht een nieuw soort esthetiek die de vitaliteit van de moderne samenleving uitdrukte, weerspiegeld in de weergave van beweging, snelheid en zelfs geluid.

Futurisme

Renske Cohen Tervaert, conservator van het Kröller-Müller Museum, zal zich in haar lezing concentreren op de receptie van het futurisme in Europa, met name in Nederland, de wortels en ontwikkelingen van de uitwisseling, te beginnen met het eerste Europese succes van het futurisme in 1912 tot aan de jaren dertig. De complexiteit van artistieke uitwisseling wordt getoond aan de hand van een aantal cruciale werken die hebben geleid tot een nieuwe en andere visie op kunst en de wereld. De relaties en de uitwisseling van ideeën tussen het futurisme en andere avant-garde stromingen worden onderzocht in een grote tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum in 2023.

Helene Kröller-Müller

De oprichtster van het museum, Helene Kröller-Müller, zag het belang van het futurisme te laat in. Ze gaf in haar Overwegingen met betrekking tot problemen in de ontwikkeling van de moderne schilderkunst (1925) toe dat 'in een collectie die de ontwikkeling van de kunst wil aantonen, het wenselijk zou zijn om ook de futuristische fase te laten zien ...'. Het Kröller-Müller Museum heeft sinds de jaren zeventig het futuristische gat weten op te vullen met diverse aanwinsten en is nu het enige museum in Nederland dat het futurisme als integraal onderdeel van de kunstgeschiedenis in zijn vaste opstelling kan laten zien.

Het Kröller-Müller Museum heeft sinds de jaren zeventig het futuristische gat weten op te vullen met diverse aanwinsten en is nu het enige museum in Nederland dat het futurisme als integraal onderdeel van de kunstgeschiedenis in zijn vaste opstelling kan laten zien.

Praktische informatie

Datum: donderdag 8 september 2022 Tijd: 18:00-19:00u

Locatie: Lipsius (kamer 011), Cleveringaplaats 1, 2311 BD Leiden

Aanmelden: Voor het bijwonen van de lezing is aanmelden niet nodig, maar om de link naar de livestream te ontvangen, kunt u zich hier aanmelden:

https://www.universiteitleiden.nl/en/events/2022/09/van-de-waal-lecture-2022

Giacomo Balla, Paravento con linea di velocità (Screen with speedline), 1916-1917, nieuwe aanwinst Kröller-Müller Museum Giacomo Balla, Paravento con linea di velocità (Screen with speedline), 1916-1917, nieuwe aanwinst Kröller-Müller Museum