Logo VNK

menu

Congressen en symposia

Symposium Wijvenwereld. Een verrassende kijk op vrouwen in de late middeleeuwen

Op het symposium 'Wijvenveld' in Museum Kasteel Wijchen met toonaangevende sprekers uit binnen- en buitenland wordt de positie van de vrouw in de late middeleeuwen vanuit meerdere perspectieven belicht.

Programma

10:30 uur Inloop met koffie/thee

11:00 uur Opening en introductie sprekers

11:15 uur Jelle Haemers:
Vrouwelijke spionnen, oorlog en politiek: een nieuwe blik op de late middeleeuwen

12:00 uur Rob Duckers:
De Claris Mulieribus. Een luchtig verhaal over verlichte vrouwen in de wereld van de gebroeders Van Lymborch.

12:45 uurpauze met lunch + bezoek tentoonstelling

13:45 uur Andrea Bardyn
Bedrijvige vrouwen. Hoe Janne Schuts en andere vrouwen ondernemer werden in de middeleeuwse stad

14:30 uur Chanelle Delameillieure:
Van ‘Nee is nee’ naar ‘Ja is ja’. Actieve toestemming, dwang en partnerkeuze in de laatmiddeleeuwse Lage Landen

15:15 uur afsluiting

15:25 uur mogelijkheid bezoek tentoonstelling
Rondleidingen tentoonstelling
naborrel

17:00 uur einde

Tickets

Volwassene regulier                                            € 60,00
Student                                                                  € 50,00
Vrijwilliger/Vriend Museum Kasteel Wijchen € 40,00

Prijzen zijn inclusief koffie/thee, lunch, borrel en toegang museum.

Reserveren

Maximaal 80 deelnemers. Reserveer je deelname door vóór 4 maart 2023 online een ticket te boeken. Online tickets zijn alleen te boeken als je in Nederland woont.

Woon je buiten Nederland? Dan graag de ticketprijs vooraf voldoen. Stuur een mail naar contact@museumwijchen.nl en je ontvangt een mail met betaalinformatie. Na ontvangst van je betaling ontvang je je reserveringsbevestiging.

Over de sprekers

Jelle Haemers
Jelle is hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de KU Leuven. Hij doceert er de politieke en sociale geschiedenis van hoofdzakelijk de late middeleeuwen. Zijn publicaties focussen op stadsgeschiedenis, de vorming van de democratie, en gendergeschiedenis in de Lage Landen. Momenteel is hij vice-voorzitter van het Leuven Urban Studies Institute, een onderzoekscentrum over de stad vandaag en in het verleden, en tevens onderwijsdirecteur van de opleiding geschiedenis van de KU Leuven en van de Campus Kortrijk. Als wetenschappelijk adviseur van de stadsmusea van Gent, Brussel en Mechelen helpt hij bij de verspreiding van recente onderzoeksresultaten naar het brede publiek, zoals hij ook met regelmatige bijdragen in kranten en op de radio historische duiding geeft bij actuele thema’s.

Rob Dückers
Rob is kunsthistoricus en directeur van Emerson College European Center, de Europese campus van de gelijknamige universiteit in Boston. Hij was onder meer als (gast)conservator betrokken bij diverse grote tentoonstellingen over verluchte handschriften en publiceert regelmatig op dit gebied

Andrea Bardyn
Andrea is vrijwillig Research Fellow aan de onderzoeksgroep Geschiedenis van de Middeleeuwen aan KU Leuven. Tot 2020 was ze aan de onderzoekseenheid verbonden als postdoctoraal onderzoeker en tevens aangesteld als gastprofessor aan de Vrije Universiteit Brussel. In haar doctoraatsonderzoek bestudeerde ze genderongelijkheid op vastgoed- en kapitaalmarkten in vijftiende-eeuws Antwerpen en Leuven. Tijdens dit onderzoek was Andrea als FWO-aspirant verbonden aan de onderzoekgroep (KULeuven) en het centrum voor stadsgeschiedenis (Universiteit Antwerpen). Daarnaast verbleef ze als visiting researcher aan het Centre for Medieval Studies van de University of York in 2017. Andrea’s onderzoek belicht genderrollen, machtsverhoudingen, en taakverdeling binnen de laatmiddeleeuwse stadseconomie. Ze vertaalt wetenschappelijk onderzoek graag naar een breed publiek. Zo publiceerde ze het boek Wijvenwereld, en geeft ze regelmatig lezingen en radio-interviews over middeleeuwse geschiedenis.

Chanelle Delameillieure
Chanelle is gastdocent aan de onderzoeksgroep Geschiedenis van de Middeleeuwen aan KU Leuven. Haar onderzoek richt zich op de laatmiddeleeuwse gender-, familie- en rechtsgeschiedenis van de Lage Landen. Ze focust in het bijzonder op familiale en seksuele conflicten gaande van huiselijk geweld, schaking en verkrachting tot erfenisgeschillen, overspel en scheidingen van tafel en bed. Chanelle is mede-auteur van Wijvenwereld. Vrouwen in de middeleeuwse stad en publiceert binnenkort haar eerste academische monografie bij Amsterdam University Press.

Klik hier voormeer informatie over de tentoonstelling bij Museum Kasteel Wijchen.