Logo VNK

menu

Congressen en symposia

Symposium Roofkunst

Tweedaags internationaal symposium roofkunst in Mauritshuis

Het Mauritshuis organiseert half november een internationaal symposium over roofkunst. De aanleiding is de tentoonstelling Roofkunst – 10 verhalen, die plaatsvindt van 14 september 2023 tot en met 7 januari 2024 in het Mauritshuis en later door zal reizen naar het Humboldt Forum in Berlijn.

Het symposium is een tweedaagse conferentie in het Mauritshuis voor ongeveer 100 - 120 (internationale) deelnemers. Deze zal plaatsvinden op 16 & 17 november 2023. De voertaal van het symposium is Engels. 

Tentoonstelling

Tijdens dit tweedaags symposium staan de drie periodes die behandeld worden in de tentoonstelling 'Roofkunst - tien verhalen' centraal: koloniale roofkunst, naziroofkunst en napoleontische roofkunst. 

Roofkunst is een fenomeen van alle tijden. Buit diende als uitbetaling aan soldaten, ter vernedering van de overwonnenen of als machtsvertoon. Veruit de meeste voorwerpen zijn door West-Europeanen op hun plundertochten en expedities meegenomen. Zo versterkte Napoleon zijn positie door geroofde kunstschatten onder te brengen in zijn eigen Musée Napoléon (het Louvre). Hitler liet kunstwerken confisqueren voor zijn Führermuseum, dat overigens nooit gerealiseerd is. Naast deze megalomane projecten, zijn er in de afgelopen eeuwen ook talloze voorwerpen van over de hele wereld door koloniale machten naar Europa verscheept.

Programma

De eerste dag zal worden gekenmerkt door korte lezingen van academici, museumprofessionals en betrokkenen uit herkomstlanden. Aan het eind van de middag gaan we middels een vraaggesprek met de twee gastconservatoren verder in op het concept van de tentoonstelling. Aansluitend is er ruimte om de tentoonstelling te bezoeken.

De tweede dag willen we gebruiken om een constructieve en toekomstgerichte dialoog aan te gaan met alle deelnemers; middels break-out sessies zullen onderwerpen, zoals samenwerken met gemeenschappen, technologische oplossingen en dekolonisatie van museale collecties, worden behandeld.

Creative Storytelling Studio Jongsma + O’Neill zullen op beide dagen aanwezig zijn en een bijdrage leveren op het gebied van nieuwe storytelling technologieën.

Zie meer info programma en tickets.