Logo VNK

menu

Congressen en symposia

Symposium Close Encounters - RKD

Op het symposium Close Encounters presenteren experts uit het VK, de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland nieuw onderzoek dat de aandacht vestigt op de culturele uitwisseling tussen de Lage Landen en Groot-Brittanniƫ.

In de afgelopen dertig jaar is het onderzoek naar vroegmoderne kunstenaarsmigratie en culturele uitwisseling tussen de Lage Landen en Groot-Brittannië flink gevorderd. Met name de Nederlandse en Vlaamse kunstenaarsgemeenschap in Londen en de carrières van individuele kunstenaars aan de Engelse en Schotse hoven hebben aandacht gekregen.

Het symposium wordt gehouden ter gelegenheid van de lancering van de rijk geannoteerde en geïllustreerde digitale Engelse versie van Horst Gersons hoofdstuk over Groot-Brittannië uit zijn 'Ausbreitung und Nachwirkung der holländischen Malerei des 17. Jahrhunderts of 1942'  oftewel 'Verspreiding en erfenis van de Nederlandse schilderkunst van de 17e eeuw'.

Deze lancering is de ideale gelegenheid om Gersons oorspronkelijke bevindingen te heroverwegen, te bespreken en te contextualiseren met de huidige kennis. In dat nieuwe onderzoek gaat het onder meer om reizen en routes van kunstenaars en kunsthandelaren, kunstenaarseducatie, netwerken, patronage, stijlen en de implicaties daarvan voor de kunstgeschiedenis.

Programma en inschrijving

Lees hier meer over het programma en de inschrijving voor het symposium op 22 en 23 september bij het RKD in Den Haag.

Gerrit van Honthorst, King Charles I, 1628, National Portrait Gallery, London.                 Jacob Jordaens, A maidservant with a basket of fruit and two lovers, 1629 - 1635, Kelvingrove Art Gallery and Museum, Glasgow Gerrit van Honthorst, King Charles I, 1628, National Portrait Gallery, London. Jacob Jordaens, A maidservant with a basket of fruit and two lovers, 1629 - 1635, Kelvingrove Art Gallery and Museum, Glasgow