Logo VNK

menu

Personalia

Suske en Wiske over Van Eyck

Op 12 februari verschijnt Suske en Wiske 351: 'De verloren Van Eyck'. De uitgave past bij het themajaar rond Jan Van Eyck dat de stad Gent organiseert onder de curieuze titel OMG! Van Eyck Was Here.

In het verhaal reist Suske als verstekeling mee met Jan van Eyck als deze van Filips de Goede opdracht krijgt een portret te maken van zijn toekomstige bruid Isabella van Portugal. Hij hoopt op die manier de assistent van zijn idool te worden. Toevallig had Wiske hetzelfde idee. Beiden proberen in de gunst te komen van de schilder. 

Er verschenen al eerder verhalen in de Suske en Wiske-reeks met een kunsthistorisch tintje, zoals: 

  • In 2006 verscheen ter gelegenheid van het Bosch-jaar de strip De Bibberende Bosch, in samenwerking met het Noordbrabants Museum. Suske en Wiske hebben hierin de hulp van de alchemist Al-Kimiah nodig die ze proberen op te sporen via een van zijn bekendste klanten, Jheronimus Bosch. Daarvoor reizen ze terug de tijd in naar ’s-Hertogenbosch rond 1485.
     
  • In 2006 verscheen ook De Nachtwachtbrigade, dat zich onder andere afspeelt in het Rijksmuseum en het Rembrandthuis en waar een rol is weggelegd voor 'Frits van Scholten' van het Rijksmuseum. Dit verhaal werd geschreven ter gelegenheid van de 400e geboortedag van Rembrandt van Rijn.
     
  • In 1990 verscheen De Kleurenkladder, rond Vincent van Gogh. Dit verhaal werd uitgebracht naar aanleiding van de herdenking van Van Goghs dood in 1890. Van Gogh noemt Lambik in deze strip een 'kleurenkladder'. 
     
  • In 1976 was de eerste uitgave van De raap van Rubens. Aan deze publicatie werkte kunsthistoricus en schrijfster Leen Huet mee.