Logo VNK

menu

Congressen en symposia

Summerschool sKBL

In 2020 start de eerste editie van de sKBL International Summer School. Velen zien Engeland, Frankrijk en Duitsland als het exclusieve domein van fraaie kastelen en uitgestrekte landgoederen. Binnen Europa wordt Nederland hier minder mee in verband gebracht, terwijl ons land toch honderden bijzondere kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen (KBL) telt. De sKBL International Summer School wil dit veranderen door zich met deskundige deelnemers van uiteenlopende nationaliteiten te richten op de bestudering van dit veelzijdige Nederlandse monumentale erfgoed.

Jaargang 2020, die van 3 tot en met 11 juli wordt gehouden, staat open voor deelnemers die buiten Nederland professioneel onderzoek verrichten naar onderwerpen die met KBL samenhangen of die zich actief met hun behoud en beheer bezighouden. Belangrijk is dat tijdens deze Summer School niet alleen een wisselwerking ontstaat tussen de deelnemers onderling maar ook met de eigenaren van de te bezoeken domeinen. Zo komen kennis, wetenschap en verhalen samen en kunnen wij ons wederzijds verrijken en leren. 

De (pilot-)editie 2020 richt zich op de historische buitenplaatsen die in eerdere eeuwen door kooplieden en patriciaat in de wijde omtrek van Amsterdam en in grote aantallen werden aangelegd. Dit studieprogramma leidt de deelnemers naar stadspanden in Amsterdam en naar buitenplaatsen in Kennemerland, de Beemster, ’’s-Graveland en de Vechtstreek. Nederlandse experts en onderzoekers zullen met lezingen en rondleidingen een bijdrage leveren. Volgende edities kunnen betrekking hebben op de adellijke landgoederen in Gelderland, de Noordelijke Lustwarande, Limburgse kastelen, de Overijsselse havezaten, etc. Voorts zoekt onze organisatie samenwerking met België, zodat ook dat fraaie monumentale erfgoed onderdeel kan zijn van dit curriculum.    

Meer informatie en voorwaarden voor deelname zijn hier te vinden.