Logo VNK

menu

Vacatures

Stedelijk Museum Amsterdam - Artistiek directeur

Het Stedelijk Museum Amsterdam (SMA) is op zoek naar een Artistiek Directeur met een visie met betrekking tot de veranderende rol van het museum in de 21e eeuw, die in staat is om het SMA continu te positioneren als een bruisend publiek instituut: maatschappelijk relevant in het hier en nu en een van de meest toonaangevende musea voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving ter wereld.

De Artistiek Directeur is een vooraanstaande figuur in de Nederlandse en internationale kunstwereld, en een inspirerende sparringpartner voor de betrokken medewerkers van het SMA. Daarnaast levert hij/zij een actieve bijdrage aan het succesvolle management van het SMA op het gebied van financiële resultaten en medewerkers. 

De verantwoordelijkheden betreffen: 

  • Het verwoorden van een visie op de maatschappelijke betekenis, positie en rol van het museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving in het heden en in de toekomst.
  • Het ontwikkelen van een visie op het behoud, beheer, de ontwikkeling en de mobiliteit van de collectie van het SMA.
  • Het samenstellen van een gevarieerde programmering waarmee een breed publiek wordt bereikt en die aanleiding geeft tot interessante discussies, het doorgeven van kennis, het stimuleren van onderzoek, documentatie en publicaties.
  • Het bevorderen van een constructieve relatie met het openbaar bestuur, kunstinstellingen, collega-instellingen, academische en postdoctorale opleidingsinstituten, partners, fondsen, kunstcritici en de media.
  • Het onderhouden van goede relaties met belangrijke spelers, mede om de interesse van sponsors en het grote publiek voor het museum te wekken en hen voor langere tijd bij het museum te betrekken, met behoud van de artistieke onafhankelijkheid.
     

Bekijk het kandidatenprofiel, functie-eisen en de procedure op de website van het Stedelijk Museum Amsterdam.