Logo VNK

menu

Kunsthistorische prijzen

Scriptieprijs VVNK voor Joëlle Daems

Op zaterdag 18 januari werden in Alkmaar de tweejaarlijkse VVNK Scriptieprijzen uitgereikt. Vanwege onvoldoende inzendingen van bachelor-scripties zijn dit jaar geen prijzen in deze categorie uitgereikt. De eerste prijs voor Masterscripties ging naar Joëlle Daems voor haar scriptie ‘Blurred Boundaries in Early Dutch Photography: Petit Genre and the Photogram‘.

De scriptie sprong er volgens de jury uit wat betreft originaliteit van vraagstelling. Aan de hand van een aantal fundamentele vragen werd in een knap volgehouden theoretisch betoog naar een conclusie toegewerkt. Joëlle Daems studeerde aan de Universiteit Leiden. 

De tweede prijs voor Masterscripties kwam toe aan Klaas Geert Schaafsma met de scriptie: ‘Een moord gepleegd op elk natuurlijk leven’, Kasper Niehaus, kunstcriticus voor dagblad De Telegraaf 1918-1924’. In deze scriptie wordt zijn vroege periode als kunstcriticus belicht. Schaafsma beschrijft hoe in die tijd de kritieken van Niehaus tot heftige polemieken tussen hem de kunstenaars leidden. Klaas Geert Schaafsma studeerde aan de Rijks Universiteit Groningen.

Het complete juryrapport is hier te lezen. 

Joëlle Daems, juryvoorzitter Lieske Tibbe en  Klaas Geert Schaafsma. Foto: Eef de Hilster Joëlle Daems, juryvoorzitter Lieske Tibbe en Klaas Geert Schaafsma. Foto: Eef de Hilster