Logo VNK

menu

Congressen en symposia

RKD Talk: Moeder gezocht

Datum: 29 februari 2024
Tijd: 16.00 uur
Locatie: Auditorium RKD, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag
Taal: Nederlands

Tickets zijn verkrijgbaar in de webshop van het RKD

In maart 2023 was het volop in het internationale nieuws: kunsthistorisch onderzoek leidt tot gezinshereniging op doek. Een gezamenlijk onderzoek van Nivaagaards Malerisamling en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis heeft geleid tot een verrassende ontdekking. In Portret van vader en zoon uit 1626 bleek rechtsonder, verborgen onder de verflaag, een vrouwenhand te staan. Vader en zoon staan zonder moeder afgebeeld, terwijl Vlaamse meester Cornelis de Vos een gezin van drie had vastgelegd. Op 29 februari geeft dr. Angela Jager, Conservator Oude Nederlandse Schilderkunst bij het RKD, een lezing over het diepgaande kunsthistorische en technische onderzoek dat leidde tot de vondst van het ontbrekende fragment, Portret van een vrouw. Tickets voor de RKD Talk zijn nu verkrijgbaar in de webshop.

Dr. Angela Jager en prof. em. dr. Jørgen Wadum, speciaal consultant bij Nivaagaards Malerisamling, werken samen aan het onderzoeksproject Dutch and Flemish paintings at The Nivaagaard Collection. Tijdens dit onderzoek werd ontdekt dat Portret van vader en zoon (Nivaagaards Malerisamling) en Portret van een vrouw door Cornelis de Vos (1584-1651) oorspronkelijk één schilderij vormden. Dankzij steun van de Ny Carlsberg Foundation kon het vrouwportret aangekocht worden voor het Deense museum.

Intrigerende geschiedenis

In de RKD Talk Moeder gezocht: het ontbrekende fragment van Portret van vader en zoon (1626) door Cornelis de Vos neemt Angela Jager je mee in de intrigerende geschiedenis van het schilderij Portret van een vader en zoon en het onderzoek rondom de ontdekking van het bijpassende fragment in de vorm van Portret van een vrouw. Het nauwgezette speurwerk van Jager en Wadum naar wat er precies is voorgevallen gaat onder andere in op de herkomst van een van de schilderijen in Engeland, het spanraam van Portret van een vrouw en een raadselachtige lakzegel.

Angela Jager

Dr. Angela Jager is Conservator Oude Nederlandse Schilderkunst bij het RKD. Het onderzoek naar de Nederlandse en Vlaamse schilderijen in de Nivaagaards Malerisamling resulteert in een collectiecatalogus (zomer 2024) en een focustentoonstelling over Rembrandts Portret van een 32-jarige vrouw en haar vermeende echtgenoot Portret van een 40-jarige man uit het Metropolitan Museum (open in september 2024). Op het RKD werkt ze daarnaast als projectleider aan Marks on Art: Painting en aan de RKD Study Close Encounters: Cross-Cultural Exchange between the Low Countries and Britain 1600-1800 (verwacht januari 2024). Recent verscheen haar artikel met Stephanie Dickey in Kroniek van het Rembrandthuis, ‘New Light on Family Ties: Rembrandt, Vinck, Van Swanenburgh’ en een artikel met Jørgen Wadum en Marta Domínquez-Delmás in International Journal of Wood Culture, ‘Unraveling a 17th-century North Netherlandish panel maker’.

Cornelis de Vos, Portret van een vrouw (1626), schoongemaakt en gerestaureerd, fotografie Salomon Lilian Cornelis de Vos, Portret van een vrouw (1626), schoongemaakt en gerestaureerd, fotografie Salomon Lilian