Logo VNK

menu

Onderzoek

RKD Masterclasses

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis beheert een onschatbare hoeveelheid aan informatie over de beeldende kunsten van Nederland. Hoe vindt de onderzoeker zijn of haar weg in de collecties van het RKD? Wat is de beste werkwijze om de benodigde informatie te verzamelen? Het RKD gaat vanaf januari 2021 studenten en onderzoekers op weg helpen met masterclasses over specifieke soorten kunsthistorisch onderzoek.

Interactieve masterclasses
De RKD Masterclasses zijn workshops van anderhalf uur met een maximum van twintig deelnemers. Tijdens de masterclasses wordt niet alleen uitleg gegeven over de mogelijkheden en de aanpak van het onderzoek, ook gaan deelnemers aan de hand van een casestudy zelf aan de slag. RKD-conservatoren geven een inleiding op een bepaald collectie-onderdeel of thema, waarbij een keuze kan worden gemaakt uit Bronnenonderzoek, Herken de hand of RKD Explore. Het RKD biedt de interactieve masterclasses voor educatieve doeleinden gratis aan, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Studenten
De masterclasses zijn in eerste instantie bedoeld om door (universitair) docenten in te passen in hun lesprogramma. Studenten leren zo omgaan met de collecties van het RKD en krijgen aan de hand van praktijkvoorbeelden kunsthistorische onderzoekvaardigheden aangereikt. Het niveau van de masterclass kan worden aangepast op het niveau van de studenten. De masterclasses kunnen door docenten worden aangevraagd via events@rkd.nl.

Live Masterclasses voor iedereen
In de loop van het voorjaar zullen de masterclasses beschikbaar komen voor iedereen die interesse heeft. Zodra de landelijke coronamaatregelen het toestaan, gaat het RKD de masterclasses ook fysiek aanbieden in een nieuwe ruime publieksruimte. Dan zal het keuzeaanbod ook worden uitgebreid met masterclasses in Portreticonografie, Technische Documentatie en Herkomstonderzoek.