Logo VNK

menu

Vacatures

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zoekt herkomstonderzoekers cultuurgoederen Tweede Wereldoorlog

Ben jij een ervaren onderzoeker en wil je aan de slag met de NK-collectie? Dan zoeken we jou!

Wat staat je te doen?
Als onderzoeker houd je je binnen de RCE bezig met herkomstonderzoek binnen de NK-collectie. Je verricht archief-, literatuur- en bronnenonderzoek en bestudeert overig relevant materiaal, zoals veiling- en tentoonstellingscatalogi. Je wisselt actief ideeën uit met collega’s over methoden en inzichten en koppelt terug als er knelpunten zijn. Onderzoeksresultaten leg je vast door registratie in Adlib en via bijdragen aan publicaties over de resultaten en voortgang van het onderzoek.

Afhankelijk van kennis, ervaring en opleiding ben je verantwoordelijk voor deelprojecten, zoals onderzoek naar alle objecten binnen één categorie. Je werkt nauw samen met de andere herkomstonderzoekers, de adviseurs cultuurgoederen WOII, collega’s uit het projectteam en uit de afdeling Kunstcollecties. Waar nodig werk je samen met musea en archieven in binnen- en buitenland.

Wat vragen we van je?

 • Je beschikt over een afgeronde, relevante hbo- of academische opleiding, zoals Geschiedenis, Kunstgeschiedenis of Taal en Cultuurwetenschappen.
 • Je hebt aantoonbare ervaring met het doen van onderzoek in archieven en andere (digitale) bronnen.
 • Je hebt affiniteit met cultuurgoederen en de Tweede Wereldoorlog.
 • Je bent bekend met Adlib / Collections of je kunt je dit snel eigen maken.
 • Je organiseert het werk zodanig dat het overdraagbaar is en rapportage mogelijk is.
 • Je herkent gevoeligheden, risico’s en kansen binnen het restitutieveld en handelt daarnaar. Daarvoor draag je op eigen initiatief ideeën en oplossingen aan.
 • Je toont initiatief, bijvoorbeeld door suggesties te doen voor verbetering van procedures en werkprocessen of ideeën aan te dragen voor nieuwe onderzoeksbronnen en -technieken.
 • Je kan goed analyseren. Dat betekent bijvoorbeeld dat je de juiste informatie uit diverse bronnen weet te selecteren, verbanden legt en hoofd- en bijzaken weet te onderscheiden.
 • Je zoekt de samenwerking en stemt af, draagt bij aan een goede onderlinge werkrelatie en toont belangstelling voor de ideeën van anderen.
 • Je werkt nauwkeurig.
 • Je houdt in je handelen rekening met het feit dat de restitutie van WOII cultuurgoederen een gevoelig onderwerp is.
 • Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal en een goede beheersing van de Engelse taal. Een derde taal zoals Frans of Duits is een pre.
 • We gaan er vanuit dat voldoen aan bovengenoemde functie-eisen minimaal 5 jaar relevante werkervaring vraagt.


Wat bieden we?

We zoeken twee herkomstonderzoekers voor de duur van een jaar, met mogelijkheid tot verlenging van maximaal een jaar. Detachering vanuit een andere organisatie behoort tot de mogelijkheden. De gewenste startdatum is 1 juni 2024. Je krijgt ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling, het opdoen van werkervaring bij de RCE en het uitbreiden van je netwerk. Afhankelijk van kennis en ervaring behoort een aanloopschaal tot de mogelijkheden.


Wij streven naar een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de Nederlandse samenleving. Door verschillende achtergronden, perspectieven en inzichten toe te voegen aan onze organisatie, versterken wij onze denkkracht en ons werk voor de samenleving. We nodigen daarom iedereen die zich in het functieprofiel herkent van harte uit te reageren.

Lees verder op de website van Rijksoverheid