Logo VNK

menu

Onderzoek

Promotie: Ada de Wit over houtsnijwerk Grinling Gibbons en tijdgenoten

Kunsthistoricus Ada de Wit verdedigt dinsdag 31 mei in de Academiezaal van de Radboud Universiteit haar proefschrift 'Grinling Gibbons en zijn tijdgenoten (1650-1700). De Gouden Eeuw van de houtsnijkunst in Nederland en Groot-Brittanië'.

Grinling Gibbons, de meest gevierde houtsnijder aller tijden, ontwikkelde een buitengewone stijl van realistisch snijwerk in lindehout. Hij was een man van zijn tijd, geboren te Rotterdam, in een Engelse familie. Opgeleid in Nederland maar verhuisde net als veel kunstenaars en ambachtslieden van zijn generatie naar Engeland. Daar begon hij aan een spectaculaire carrière en werkte aan enkele van de meest iconische gebouwen van Engeland zoals Windsor Castle, Hampton Court Palace en St Paul’s Cathedral.

Dit proefschrift plaatst Gibbons in de Engels-Nederlandse context van de tweede helft van de zeventiende eeuw en werpt een nieuw licht op zijn afkomst, zijn werk, en dat van zijn tijdgenoten in Nederland en Groot-Brittannië. In deze studie wordt het belang benadrukt van Rotterdam en Den Haag als toonaangevende centra voor houtsnijwerk en centrale steden in de Engels-Nederlandse relaties. Het proefschrift verheft ook de rol van houtgesneden decoratie – alomvertegenwoordigd in de periode en bedoeld om de sociale status en ambities weer te geven van degenen die het bestelden – of het nu werd toegepast in interieurs, oorlogsschepen, rijtuigen of in kerken.

Biografie
Ada de Wit heeft twee master diploma’s behaald, één in kunstgeschiedenis (Universiteit van Wroclaw, Polen, 2010) en één in toegepaste kunst en historische interieurs (Universiteit van Buckingham, Verenigd Koninkrijk, 2012). Ze is Curator of Works of Art and Sculpture aan the Wallace Collection, Londen.

Meer informatie website OSK.

Datum: dinsdag 31 mei 2022
Tijd: vanaf 16:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Promotor(es): prof. dr. A.M. Koldeweij, prof. dr. J.B.H. de Haan

Houtsnijwerk Grinling Gibbons Houtsnijwerk Grinling Gibbons