Logo VNK

menu

Onderzoek

Nieuwe biografie: Geesje en Anna - door Jenny Reynaerts

Een jonge vrouw, dromerig of sensueel, gehuld in een Japanse kimono. Zo kennen we Geesje Kwak, die net als haar zus Anna poseerde voor Breitners schilderijenreeks Meisje in kimono. Maar wie waren deze Amsterdamse modellen eigenlijk? Afgezien van hun gezicht en hun naam bleven ze jarenlang een groot mysterie. In dit boek achterhaalt

Biografie Geesje en Anna

Rijksmuseumconservator Jenny Reynaerts de lotgevallen van Geesje en Anna en brengt hen tot leven. Samen met hun zussen Niesje en Aafje bleken zij ooggetuigen van de wereldgeschiedenis: de goudkoorts en de Boerenoorlog in Zuid-Afrika, de grote aardbeving die San Francisco verwoestte – ze maakten het allemaal van dichtbij mee. Anna’s pleegdochter Antonia Brico werd bovendien een van de eerste vrouwelijke dirigenten ooit.

Geesje & Anna vertelt voor het eerst het ware verhaal van de twee beroemdste schildersmodellen van Nederland. Tegelijkertijd belicht deze meeslepende biografie de uitdagingen en kansen van het leven als vrouw rond 1900 en de zoektocht naar een beter bestaan.

Podcast Rijksmuseum

In de podcast In het Rijksmuseum is nu een aflevering te beluisteren waarin Jenny Reynaerts in gesprek gaat met Janine Abbring over haar nieuwe boek en het onderzoek dat zij heeft gedaan naar Geesje en Anna Kwak.

Expo en biografie Breitner - Singer Laren

Deze lente / zomer is vanaf 15 mei in Singer Laren de tentoonstelling 'Breitner. Schilderbeest' te zien. Gastconservator Suzanne Veldink maakte behalve deze expo ook de biografie 'Breitner. Schildersbeest'. Genoeg moois dus om te kijken, lezen en luisteren.

Geesje en Anna - biografie door Jenny Reynaerts (Uitgave Rijksmuseum, 8 mei 2024) Geesje en Anna - biografie door Jenny Reynaerts (Uitgave Rijksmuseum, 8 mei 2024)
Breitner - biografie door Suzanne Veldink (Uitgave WBooks/Singer Laren, 15 mei 2024) Breitner - biografie door Suzanne Veldink (Uitgave WBooks/Singer Laren, 15 mei 2024)