Logo VNK

menu

Vacatures

Museum Boijmans van Beuningen zoekt Conservator Moderne en Hedendaagse Kunst

Museum Boijmans van Beuningen zoekt een Conservator Moderne en Hedendaagse Kunst. Heb je een voltooide kunsthistorische opleiding op wo-niveau, minstens 3 jaar ervaring als collectie conservator in een museum, aantoonbare kennis op het gebied van hedendaagse kunst en het maken van tentoonstellingen met levende kunstenaars, en met het doen van verwervingen? Dan is deze baan misschien interessant voor jou.

Wie zoeken wij?

Je hebt minstens 3 jaar ervaring als collectieconservator in een museum, aantoonbare kennis op het gebied van hedendaagse kunst en het maken van tentoonstellingen met levende kunstenaars, het doen van verwervingen en een voltooide kunsthistorische opleiding op WO-niveau. Je publiceert en je communiceert voortreffelijk.

Op inventieve wijze lever je een bijdrage aan het onderzoeken en presenteren van de verzameling moderne en hedendaagse kunst. Je adviseert over aankopen, bruiklenen en restauraties, doet wetenschappelijk onderzoek, publiceert daarover, bedenkt en realiseert tentoonstellingen en verdiept en genereert kennis die de verzameling betekenis geeft. Breed begrip van en inzicht in de verschillende verzameldisciplines vormen een belangrijk uitgangspunt.

Je draagt bij aan het programma van Depot Boijmans Van Beuningen en Zuid. Boijmans Van Beuningen, je onderhoudt contacten met hedendaagse kunstenaars, verzamelaars en galeriehouders en zet je in bij de begeleiding van het publiek. Je staat midden in de samenleving en onderkent de rol die een museum heeft als cultuurdrager en als katalysator

Wat ga jij doen?

 • Je ontwikkelt tentoonstellingen en  (onderzoeks)presentaties voor het Depot met de museumcollectie en hedendaagse kunst als uitgangspunt.
 • Je doet voorstellen en realiseert nieuwe edities voor het eigentijdse kunstprogramma Le Miroir Vivant, https://www.boijmans.nl/tentoonstellingen/le-miroir-vivant-neo-muyanga.  
 • Je bereidt de vaste collectieopstelling (mede) voor in het kader van de heropening van het museum.
 • Je bent samen met de andere conservatoren inhoudelijk betrokken bij het programma op locatie Zuid.
 • Je ontwikkelt concepten voor reizende tentoonstellingen in binnen- en buitenland.
 • Je verricht (toegepast) wetenschappelijk onderzoek en schrijft allerhande teksten en artikelen voor tentoonstellingen en digitale en analoge publicaties zoals de Boijmans Studie.
 • Je adviseert bij aankopen, restauraties en bruiklenen en werkt daarbij samen met de collega-conservator moderne en hedendaagse kunst.
 •  Je werkt met nieuwe en bestaande publieksgroepen, bruikleengevers en particuliere verzamelaars, evenals (inter)nationale hedendaagse kunstenaars.
 • Je onderhoudt een (internationaal) netwerk bestaande uit hedendaagse kunstenaars, verzamelaars, galeriehouders, handelaren en collega-conservatoren en tentoonstellingsmakers
 • Je initieert (internationale) samenwerkingsverbanden met andere onderzoeksinstellingen en/of musea

 

Wat breng je mee?

 • Je bent een generalist met een focus op de internationale hedendaagse kunst
 • Je hebt een aantoonbaar internationaal netwerk
 • Je bent een energieke, resultaatgerichte professional op wetenschappelijk niveau
 • Je hebt ervaring (minimaal 3 jaar) als collectieconservator
 • Je bent open van geest, collegiaal en goed op de hoogte van wat er (inter)nationaal speelt, zowel in je vakgebied als op maatschappelijk vlak.
 • Je hebt gepubliceerd in relevante tijdschriften en catalogi en spreekt graag in het openbaar.
 • Je hebt ervaring met digitale collectieregistratiesystemen (bij voorkeur TMS) en met projectmatig werken. 
 • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal uitstekend, of bent bereid dit te leren binnen 2 jaar. Goede mondelinge en schriftelijke kennis van andere talen is een aanbeveling.
 • Wonen in de omgeving van Rotterdam wordt op prijs gesteld. 

 

Wat bieden wij?

Een uitdagende functie in een dynamisch museum, dat zichzelf de komende jaren bouwkundig en organisatorisch vernieuwt. Salariëring vindt plaats volgens de museum-cao, min € 4170 max € 5768.

We kennen een eindejaarsuitkering van 3,4%, vakantietoeslag van 8%, 27 vrije dagen (bij fulltime dienstverband).
Pensioen bij het ABP.

Verder kun je gebruik maken van personeelskorting in daghoreca en de museumwinkel, bedrijfsyoga op het dak van het depot en het e-learning platform Goodhabitz.

Boijmans Van Beuningen erkent het belang en de noodzaak van diversiteit in de organisatie en streeft naar een evenwichtig samengesteld personeelsbestand, conform de Code Diversiteit en Inclusie.

Interesse?

Spreekt deze functie je aan? Dan komen we graag met je in contact. Solliciteren kan tot en met 17 april 2024 via deze link.
De eerste gesprekken vinden plaats op vrijdag 26 april.

Meer informatie

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Ina Klaassen, Directeur/bestuurder via klaassen@boijmans.nl