Logo VNK

menu

Personalia

Mayken Jonkman nieuwe conservator 19de-eeuwse schilderijen in het Rijksmuseum

Mayken Jonkman volgt per 1 maart Jenny Reynaerts op als conservator 19de-eeuwse schilderijen. Jonkman is nu nog werkzaam als senior conservator 19de-eeuwse kunst bij het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag.

19de-eeuwse schilderijen

Mayken Jonkman is gespecialiseerd in 19de-eeuwse Nederlandse kunst in een internationale context. Op dit moment rondt ze haar proefschrift af over Nederlands kunstenaars’ succes in Parijs tussen 1775 en 1914. Ze schreef over uiteenlopende onderwerpen, zoals de 19de-eeuwse kunstmarkt, verzamelaars, atelierpraktijken en het imago van de kunstenaar. Jonkman nam het initiatief tot meerdere tentoonstellingen, waaronder Nederlanders in Parijs (Van Gogh Museum en Petit Palais Parijs, 2017-2018), Schoonheid te koop, Kunsthandel Frans Buffa & Zonen 1790-1951 (Singer Laren 2015) en Mythen van het Atelier (Teylers Museum, 2010). Daarnaast is zij docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Vrouwen van het Rijksmuseum

Vanaf 1 maart zal Jenny Reynaerts zich als conservator geheel wijden aan het onderwerp vrouwen in de kunst en geschiedenis. Daarnaast is Reynaerts voorzitter van de werkgroep Vrouwen van het Rijksmuseum. Reynaerts onderzoekt samen met een team van experts vanuit genderperspectief objecten in de collectie, met bijzondere aandacht voor de geschiedenis van vrouwen. Door vrouwelijke makers en afgebeelde vrouwen te onderzoeken, ontstaat een nieuw perspectief en kan het museum een completer verhaal bieden in de collectie en presentatie. Daarnaast krijgt ook de eigen instituutsgeschiedenis aandacht; van vrouwelijke schenkers, verzamelaars en opdrachtgevers tot belangrijke museummedewerkers in het verleden.

Women in the Museum: Shattered Ceilings

Sinds de lancering van Vrouwen van het Rijksmuseum, zijn verschillende presentaties getoond die werk van vrouwen belichten: Vrouwen op papier en Modern Japanse prenten verzameld door Elise Wessels. Ook zijn meerdere werken van vrouwelijke vervaardigers aangekocht, onder wie Charley Toorop, Thérèse Schwartze, Sara de Swart en Georges Sand. Daarnaast organiseert het Rijksmuseum een jaarlijks symposium dat dit jaar op 7 maart plaatsvindt onder de titel Women in the Museum: Shattered Ceilings. Reynaerts’ nieuwe aanstelling is mogelijk gemaakt door het Susi Zijderveld Fonds, het Familie Krouwels Fonds, het Machteld Vos & Willem Sijthoff Fonds, het Kind Courage Monique Maarsen Fonds en het ‘Vrouwen van het Rijksmuseum’ Fonds.

bron: Website Rijksmuseum

Mayken Jonkman en Jenny Reynaerts Mayken Jonkman en Jenny Reynaerts