Logo VNK

menu

Personalia

Martine Gosselink nieuwe directeur Mauritshuis

Het Mauritshuis heeft een nieuwe directeur. Met ingang van 1 april zal Martine Gosselink, momenteel hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum, algemeen directeur Emilie Gordenker opvolgen. Gosselink studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Als hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum gaf Gosselink leiding aan de historische programmering van het Rijksmuseum (onder meer de vaste opstelling, aankoopbeleid, herkomstonderzoek koloniale collecties, publicaties en evenementen, waaronder de jaarlijkse Nacht van de Geschiedenis).

Vóór haar werk bij het Rijksmuseum was Gosselink werkzaam als mede-eigenaar van cultureel collectief De Nieuwe Collectie. Sinds 1995 realiseerde zij tentoonstellingen, publicaties en culturele projecten voor musea in Nederland, New York, Iran, Sri Lanka etc. In 1995 studeerde zij af bij professor Ernst van de Wetering aan de Universiteit van Amsterdam (17de-eeuwse kunstgeschiedenis). 

In het persbericht over het aantreden van de nieuwe directeur roemt de Raad van Toezicht van het Mauritshuis de historische expertise van Gosselink: 'zien we grote toegevoegde waarde in haar historische expertise en haar vermogen om kunstwerken in hun historische context te presenteren waardoor het verhaal van de collectie van het Mauritshuis nog beter over het voetlicht kan worden gebracht.', aldus Lokke Moerel, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Mauritshuis.