KKN Lezing door Jan Baetens: Kijken en bekeken worden. Schoonheid, dramatiek, ruzie en romantiek op de negentiende eeuwse kunsttentoonstellingen
26 sep
Op dinsdag 8 oktober zal Jan Baetens, universitair docent kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, een lezing verzorgen over negentiende-eeuwse kunsttentoonstellingen.
De negentiende eeuw was bij uitstek de eeuw van de kunsttentoonstelling: in alle grote Europese steden, van Londen tot Parijs en van Berlijn tot Brussel, werden periodieke tentoonstellingen ingericht waarop de laatste nieuwe producties van binnen- en buitenlandse kunstenaars te zien waren. Bezoekers konden zich er vergapen aan schilderijen, prenten en sculpturen, in de buidel tasten om werk te kopen, paraderen in een nieuwe jurk of overjas, of stiekem gluren naar vrouwelijk of mannelijk schoon. Kunstenaars konden er opgemerkt worden door critici of rijke verzamelaars maar konden ook afgewezen en zelfs gecensureerd worden.
De centrale rol van deze tentoonstellingen in het artistieke en sociale leven van de tijd wordt hier verkend aan de hand van onderzoek naar de Belgische Salons. Die waren niet alleen nauw verwant met de beroemdere Salons in Parijs. Anders dan de Parijse tentoonstellingen zijn ze bovendien bijzonder goed gedocumenteerd, daar de archieven vrijwel volledig bewaard zijn gebleven. Uit die archieven blijkt dat er niet alleen veel moois te vinden was op de Salons: er was ook altijd drama en ruzie in overvloed, soms gelardeerd met romantiek en zelfs een streepje bloot.
Dr. Jan Dirk Baetens is werkzaam als universitair docent kunstgeschiedenis van de moderne periode en richt zich in het bijzonder op de negentiende eeuw. Hij studeerde rechten aan de Universiteit Antwerpen en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leuven. In 2011 promoveerde hij in Leuven op een proefschrift over de Belgische kunstschilder Henri Leys (1815-1869).
Praktische informatie
Datum: dinsdag 8 oktober 2024
19.20 – 19.30 Inloop
19.30 – 20:30 Lezing en vragen na afloop
Aanmelden
u kunt zich via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het bijwonen van de lezing.
Locatie: Maria Montessori gebouw, lokaal 02.130, Thomas van Aquinostraat 4, 6525 GD Nijmegen.
Entree
Normaal: 5 euro
Medewerkers Radboud Universiteit/Radboud UMC en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkers pas of Alumni Benefits Card)
Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart)
Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u op onze website)
U kunt alleen contant betalen.
De Kunsthistorische Kring Nijmegen organiseert lezingen waarin het kunstwetenschappelijk onderzoek aan de Radboud Universiteit, het kunsthistorisch en archeologisch erfgoed van de regio Nijmegen en nationaal actueel onderzoek centraal staan. Deze kring is een samenwerkingsverband tussen de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, haar studievereniging OSK en het tijdschrift Desipientia.