Logo VNK

menu

Personalia

In memoriam: Frederike Huygen (1956-2023)

In memoriam: designhistoricus Frederike Huygen (1956-2023)

Op 9 juli jl. overleed op 67-jarige leeftijd na een kort ziekbed designhistoricus Frederike Huygen in Amsterdam.

Conservator

Frederike Huygen (1956-2023) studeerde kunstgeschiedenis in Leiden en Amsterdam en specialiseerde zich in vormgeving. Na haar studie werd ze de eerste conservator vormgeving van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, waar ze – onder directeur Wim Crouwel - tot 1996 een collectie vormgeving opbouwde en tentoonstellingen maakte.

In 2013 schreef ze haar proefschrift over grafisch ontwerper Jurriaan Schrofer die zich ook als bestuurder heeft beziggehouden met de diverse organisaties die uiteindelijk uitmondden in de BNO (Beroepsorganisatie van ontwerpers in Nederland). 

Huygen schreef tientallen publicaties over vormgeving, waaronder ook de monografie over Wim Crouwel waarvoor ze vele archieven doorwerkte over Schrofer, Crouwel en Sandberg.

Fellow Dutch Design

Huygen werd door het Wim Crouwel Instituut als docent/fellow aangesteld aan de Universiteit van Amsterdam. Zij liet studenten kennismaken met ‘Dutch Design: grafische vormgeving in Nederland’. Ook als freelance publicist schreef ze voor o.a. het tijdschrift Items, [Z]OO Roots cahier en andere periodieken waarbij het accent lag op grafische vormgeving.

---------

Voor de kunstgeschiedenis, voor de kennis van de geschiedenis van de vormgeving, voor het dispuut over de vormgeving, is het overlijden van Frederike Huygen een enorm verlies.’ BNO

'Zij legde de basis voor het wetenschappelijk denken over grafisch ontwerp in Nederland.' - UvA / Wim Crouwel Instituut

'Het bijzondere van Frederike was dat ze zo breed keek, zich niet beperkte tot een nauwe weg. Ze was van veel op de hoogte, was nieuwsgierig zoals het een wetenschapper betaamt. Zocht graag verbanden over de grenzen van de kunstgeschiedenis heen. Haar kracht was dat ze met groot geduld en doorzettingsvermogen eindeloos onderzoek deed naar de meest uiteenlopende bronnen.'

Carolien Glazenburg, oud-conservator Grafische Vormgeving, Stedelijk Museum Amsterdam

Bronnen

www.uva.nl

www.bno.nl

www.dutchdesigndaily.com

www.designhistory.nl (met o.a. quotes van Carolien Glazenburg, oud-conservator Grafische Vormgeving van het Stedelijk Museum Amsterdam)

www.volkskrant.nl 28/08/2023 - 'Het eeuwige leven - Frederike Huygen (1956-2023) door Bob Witman

Frederike Huygen Frederike Huygen