Logo VNK

menu

Personalia

In memoriam Albert Blankert 1940 - 2022

Kunsthistoricus Albert Blankert is op 22 november 2022 overleden op 82-jarige leeftijd. Blankert was een kenner van de zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst en een kenner van het werk van Rembrandt en Vermeer. Hij was Slade Professor of Fine Art aan de Universiteit van Cambridge van 1999 tot 2000 en doceerde aan de Universiteit Utrecht tot aan zijn pensionering in 2001.

Volgens CODART-lid Friso Lammertse, die samen met Albert Blankert aan een tentoonstelling werkte, werkte Blankert onvermoeibaar om het beeld van de zeventiende-eeuwse schilderkunst te verfijnen en te illustreren dat de Nederlandse schilderkunst meer was dan landschappen, portretten en stillevens. Dat begon al in 1962 met de baanbrekende tentoonstelling over Italianiserende landschapsschilders in het Centraal Museum in Utrecht.

Blankert speelde een zeer belangrijke rol als initiator, curator en/of catalogusauteur van belangrijke tentoonstellingen als God en de Goden (1981), Nieuw licht op de Gouden Eeuw: Hendrick ter Brugghen en tijdgenoten (1986) en Hollands classicisme in de geborende- eeuwse schilderkunst (1999), waarin hij de historieschilderkunst voor het voetlicht bracht.

Deze (en andere) tentoonstellingen, evenals talrijke publicaties, maakten Blankert tot een van de meest vooraanstaande, eigenwijze, getalenteerde en invloedrijke Nederlandse kunsthistorici van zijn tijd. Hij zal herinnerd worden als een groot kenner met een scherpe geest en gevoel voor humor.

Bron: www.codart.nl

Albert Blankert Albert Blankert