Logo VNK

menu

Vacatures

Het Nieuwe Instituut: rondleiders

Van 19 mei tot 15 september 2019 verandert Het Nieuwe Instituut in Neuhaus, een experimentele en dynamische academie die in het teken staat van meer dan menselijke kennis. Hiervoor vormt Het Nieuwe Instituut een nieuwe poule met rondleiders.

Op freelance basis, wisselend aantal uur per week. Van mei tot en met september 2019, met zicht op verlenging. Het Nieuwe Instituut is op zoek naar persoonlijkheden die met hun visie en originele perspectief deelnemers weten te activeren, te enthousiasmeren en te verrijken. We roepen in het bijzonder mensen met een eigen achtergrond als maker, denker, danser, kenner, ontwerper, ervaringsdeskundige of anderszins op om te solliciteren.

Om elk bezoek tot een unieke ervaring te maken is er ruimte om zelf vorm te geven aan je rondleiding. Hoe vertaal jij het verhaal van de tentoonstelling naar een manier van rondleiden die bij jou past? Ervaring met het geven van rondleidingen of presenteren voor een groep is een pre, maar geen vereiste. Voordat je aan de slag gaat als rondleider verzorgt Het Nieuwe Instituut onder meer een training in rondleidvaardigheden.

Het Nieuwe Instituut viert en stimuleert diversiteit in brede zin. We streven naar een groep rondleiders met uiteenlopende blikrichtingen, denkbeelden, culturele achtergronden, leeftijden, genders, seksuele voorkeuren, religies et cetera.

Wie ben jij?

 • Je wordt enthousiast van (de educatieve programmering van) Het Nieuwe Instituut.
 • Je hebt een flexibele houding en denkt in mogelijkheden.
 • Je schuwt het experiment niet.
 • Je bent proactief.
 • Je bent beschikbaar op een groot aantal dagen en tijdstippen.
 • Je weet een veilige sfeer te creëren in een groep.
 • Je bent punctueel en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel: je bent pas tevreden als de bezoeker dat ook is.
 • Je bent een verbinder: je voelt anderen goed aan en kunt inspelen op hun wensen en behoeften. Dit geldt zowel voor volwassenen, als voor leerlingen en families.
 • Je bent sociaal, energiek en weet je enthousiasme over te brengen op anderen.
 • Ervaring met het geven van workshops, rondleidingen en/of interactie met groepen is een pre.
 • Je hebt een uitstekende beheersing van het Nederlands en bij voorkeur ook Engels.
 • Je woont bij voorkeur in Rotterdam of omgeving.

Wie zijn wij?
Het Nieuwe Instituut kijkt met haar programmering naar de ontwerpvraagstukken van onze tijd en die van de toekomst. Het Nieuwe Instituut wil, in een periode die wordt gekenmerkt door radicale veranderingen, het actuele gesprek over architectuur, design en digitale cultuur door middel van onderzoek, programma’s en presentaties benoemen, duiden en bevragen.

De afdeling Educatie maakt op actieve en interdisciplinaire wijze verbinding met haar publiek, van onderwijsgroepen tot families en van professionals tot geïnteresseerden. Aan de hand van rondleidingen, workshops, maakplekken en andere activiteiten ontdekken deelnemers dat zij de ontwerpers van de toekomst zijn.

Neuhaus onderzoekt meer-dan-menselijke kennis. Wat kunnen we leren van machines, planten, microben, magie en dieren? Samen met academies, ontwerpers, machines, koks, uitvinders, onderzoekers, algoritmes, activisten en buren doet Het Nieuwe Instituut met Neuhaus een voorstel voor wat een leeromgeving zou kunnen zijn in deze tijd van wereldwijde burn-out met crises op het gebied van ecologie, economie, politiek en maatschappij. Zoals het Bauhaus honderd jaar geleden de wereld opnieuw verbeeldde met radicale ontwerp- en onderwijsvernieuwingen, biedt Neuhaus nu een uitgebreid programma rond meer dan menselijke kennis en zintuiglijke (leer)ervaringen. Deelnemers, de zogenaamde Neuhäusler, leren de wereld opnieuw te zien en vorm te geven. Ze maken bijvoorbeeld kennis met de algenpopulatie in de vijver, ervaren de tijd met de traagheid van kunststofvezels en gaan een samenwerking aan met AI, met stadse flora en fauna, en met elkaar. Zoals dat hoort bij een dynamische leeromgeving is Neuhaus volop in ontwikkeling. Volg het hier!

Wat bieden wij?

 • Veel afwisseling en dynamiek in een inspirerende en experimentele werkomgeving.
 • Een autonome rol: jij geeft zelf vorm aan je rondleiding en workshop. Waarbij je je achtergrond en expertise als maker, denker, kenner, ontwerper, ervaringsdeskundige of anderszins meeneemt.
 • Trainingen in rondleidvaardigheden.
 • Lezingen en rondleidingen van curatoren, ontwerpers en collega-rondleiders.
 • Een uurtarief van € 45,- excl. BTW. Per tentoonstelling stelt Het Nieuwe Instituut uren beschikbaar om in te lezen en vorm te geven aan je rondleiding. Hiervoor geldt een aangepast uurtarief van € 25,- excl. BTW.

Reageren?
Solliciteren kan hier. Reageren kan tot en met 7 april 2019. De eerste gesprekken zullen plaatsvinden op maandag 15 april 2019.
Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Hanna Piksen, Hoofd Educatie via 06-140 224 99 of h.piksen@hetnieuweinstituut.nl.

www.hetnieuweinstituut.nl