Logo VNK

menu

Kunsthistorische prijzen

Publicatie ‘Ick soeck en vind – De schilderijen van Adriaen van de Venne’

In oktober 2023 verscheen de handelseditie van de publicatie  'Ick soeck en vind – De schilderijen van Adriaen van de Venne'. Kunsthistoricus Edwin Buijsen ontving voor dit gelijknamige proefschrift in 2019 de Karel van Manderprijs van de VNK.

Karel van Manderprijs 2019

Het bij de prijs horende geldbedrag van EUR 1500 heeft de auteur toen gereserveerd voor de handelseditie. De VNK feliciteert Edwin van harte met deze mooie uitgave, die nu voor een breed publiek toegankelijk is.

Originaliteit en humor

Adriaen van de Venne (1590 – 1662) behoort niet tot de bekendste namen uit de Hollandse zeventiende eeuw. Toch is hij te beschouwen als een van de meest markante kunstenaarspersoonlijkheden uit die periode.

Van de Venne was een multitalent: schilder, dichter én ontwerper van prenten en boekillustraties. In een groot deel van zijn werk staat de combinatie van woord en beeld centraal, gekoppeld aan een grote originaliteit en bijzonder gevoel voor humor.

In dit rijk geïllustreerde boek wordt Van de Vennes geschilderde oeuvre voor het eerst uitgebreid en diepgaand onderzocht binnen de context van zijn gehele artistieke productie. Zo creëert de auteur een levendig beeld van een kunstenaar die zijn eigen weg zoekt en vindt.  

Boek
Nederlands
21 x 26 cm
400 pagina's
ca. 400 illustraties
gebonden
ISBN 9789462624900
€ 59,95

Maak hier kennis met het boek via de site van uitgeverij Waanders.

Tentoonstelling
De omgekeerde wereld van Adriaen van de Venne, 30 september 2023 t/m 21 april 2024, Zeeuws Museum, Middelburg