Logo VNK

menu

Personalia

Emilie Gordenker van Mauritshuis naar Van Gogh Museum

Emilie Gordenker is benoemd tot algemeen directeur van het Van Gogh Museum Amsterdam. Zij zal met ingang van 1 februari 2020 voormalig algemeen directeur Axel Rüger opvolgen, die op 1 juni jongstleden als Secretary and CEO bij de Royal Academy of Arts in Londen is gaan werken. Emilie Gordenker vertrekt als directeur bij het Mauritshuis. 

Emilie Gordenker: ‘Na bijna 12 fantastische jaren bij het Mauritshuis is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik heb enorm veel zin om aan de slag te gaan bij het Van Gogh Museum. Het is een eer om leiding te mogen geven aan zo’n succesvol museum en ik verheug me erop dat succes voort te zetten in de toekomst. Het Mauritshuis, de collectie, het gebouw en de medewerkers zullen altijd een warme plek in mijn hart hebben.’

Emilie Gordenker (1965, Princeton, New Jersey, Verenigde Staten) is sinds 2008 directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Ze heeft een B.A. in Russian and East European Studies (Yale University) en is gepromoveerd in de kunstgeschiedenis met een specialisme in de 17de-eeuwse Nederlandse en Vlaamse kunst (New York University). Gordenker was onder meer senior conservator Nederlandse en Vlaamse schilderkunst bij de National Gallery of Scotland voordat zij in 2008 aan de slag ging bij het Mauritshuis. Onder haar leiding vond tussen 2012 en 2014 een grote verbouwing van het museum plaats, waardoor de totale oppervlakte werd verdubbeld, de hoofdingang werd verplaatst naar het voorplein en het 17de-eeuwse huis werd gemoderniseerd.