Logo VNK

menu

Personalia

Els van der Plas wordt directeur van het Allard Pierson

Per 1 april begint Els van der Plas als directeur van het Allard Pierson. Zij is nu nog werkzaam als zakelijk directeur van het Bonnefanten in Maastricht. Van der Plas (Leiden, 1960) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht.

Ze was achtereenvolgens oprichter en directeur van de Gate Foundation (1987-1997), eerste directeur van het Prins Claus Fonds (1997-2010), directeur van Nederlands Instituut voor Design en Mode Premsela (2011-2012) en algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet, alvorens zij in 2020 zakelijk directeur werd bij het Bonnefanten Maastricht.

Els van der Plas over haar overstap: “Bij het Allard Pierson krijg ik als algemeen directeur een brede verantwoordelijkheid en kan ik mijn ervaring en expertise op alle terreinen inzetten. Het Allard Pierson, een omgeving waar de kunsten, erfgoed en wetenschap samenkomen, voelt als thuiskomen. Ik heb altijd rollen in de kunsten gecombineerd met advies en toezichthoudende rollen in het onderwijs en de wetenschap. In deze nieuwe functie komt dit allemaal bij elkaar.”

Gerard Nijsten (directeur Bibliotheek UvA/HvA, verantwoordelijk voor het Allard Pierson) is blij met de komst van Van der Plas: “We krijgen een directeur met een breed netwerk in de (inter)nationale culturele wereld en iemand die ervaring heeft in het verbinden van wetenschap met erfgoed en kunsten. Bovendien is zij een persoon die keer op keer in staat is geweest om mensen te verbinden en te motiveren.”