Logo VNK

menu

Onderzoek

De grote data-en-registratie-expertmeeting De andere helft

Op 14 oktober organiseert de projectgroep De andere helft een online expertmeeting rondom de uitwisseling van kennis, databases en registratie om de duurzame zichtbaarheid van vrouwen in de kunstwereld tussen 1780 en 1980 te waarborgen.

Expertmeeting De Andere Helft

14 oktober 10:00 - 13:00u

De Andere Helft – het onderzoeksproject over de rol van vrouwen in de kunstwereld en specifiek in museale collecties in Nederland in de periode 1780-1980 – organiseert een expertmeeting rondom de uitwisseling van informatie, databases en registratie om de duurzame zichtbaarheid van vrouwen in de kunstwereld te waarborgen.

Voor deze expertmeeting zijn verschillende personen, projecten en instituten benaderd die bezig zijn met big data en linked open data – gegevens van verschillende bronnen die aan elkaar gelinkt zijn – en op een vernuftige manier onderzoek doen, bronnen visueel toegankelijker maken of nieuwe informatie uit data genereren.

Uitwisseling

De expertmeeting gaat vooral over hoe in de praktijk het onderzoek van De andere helft gedeeld en verankerd kan worden, en wat geleerd kan worden van projecten die zijn voorgegaan. Verwacht geen onbegrijpelijke programmeertaal maar een actieve uitwisseling van kennis.

Sprekers

Sprekers zijn onder andere Weixuan Li (Universiteit van Amsterdam), Judith Brouwer en Harm Nijboer (Ecartico), Reinier van 't Zelfde (Van Gogh Worldwide), Edwin Klijn (Oorlogsbronnen) en Daniel Kapitan (TU Eindhoven). De meeting wordt georganiseerd door Mayken Jonkman (RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis) en Bram Donders (Museum Boijmans Van Beuningen) vanuit De andere helft.

De andere helft is een samenwerking tussen het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Museum Boijmans Van Beuningen en de Universiteit van Amsterdam.

Aanmelding

Deze expertmeeting is interessant voor o.a.: conservatoren, onderzoekers, databeheerders, collectieregistratoren, applicatiemedewerkers. Registratie van aanmelding via: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSflDC3cYDd_NQ5h9pGTNX6i2JomVFhcrYuFfr6A2O-_8eYiWA/viewform

Charley Toorop, De maaltijd der vrienden, 1932-1933, Museum Boijmans Van Beuningen Charley Toorop, De maaltijd der vrienden, 1932-1933, Museum Boijmans Van Beuningen