Logo VNK

menu

Congressen en symposia

De Andere Helft Expertmeeting #7: Women Museum Professionals

De Andere Helft Expertmeeting #7: Women Museum Professionals

Datum: Vrijdag 19 januari 2024

Tijd: 10:00 – 12:30 CET

Plaats: Online via Teams (een link wordt verstuurd naar degenen die zich hebben aangemeld)

De voertaal van deze expertmeeting is Engels.

 

Online expertmeeting

Graag nodigen wij jullie uit voor de zevende online expertmeeting georganiseerd door De Andere Helft, het kunsthistorisch platform dat onderzoek stimuleert naar de rol van vrouwelijke actoren - museumdirecteuren, conservatoren, kunsthistorici, mecenassen, verzamelaars, schenkers en legatoren - in de Nederlandse kunstwereld tussen 1780 en 1980.

De Andere Helft is een samenwerkingsverband sinds 2021 tussen het Rijksmuseum Amsterdam, het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, de Universiteit van Amsterdam en het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag. De bijeenkomst zal online plaatsvinden op vrijdag 19 januari 2024, van 10:00 uur tot 12:30 uur (CET).

Gender-gerelateerde uitdagingen

Deze expertmeeting richt zich op onderzoek naar gender-gerelateerde uitdagingen binnen institutionele taken en praktijken in de negentiende en twintigste eeuw. Aangezien de bijdragen van vrouwen in de museumgeschiedenis nog vaak over het hoofd worden gezien, is het cruciaal om onderzoek naar de impact van vrouwelijke (assistent-)directeuren, -conservatoren en -onderzoekers in de kunstwereld te inventariseren en te delen.

Tijdens deze expertmeeting komen verschillen vrouwen aan bod die als directeur, conservator, onderzoeker of assistent actief zijn geweest in het West-Europese museale veld. Daarbij kijken we onder andere naar de moeilijkheden waarmee veel vrouwen in dit vakgebied te maken hebben gehad. Tijdens de discussie bespreken we graag hoe we met archieven, literatuur en (mondelinge) geschiedenissen van vrouwelijke kunsthistorici en museumprofessionals kunnen omgaan.

 

Programma

10:00 – 10:15               Welkom en introductie door Jenny Reynaerts (Rijksmuseum Amsterdam, voorzitter van het project Vrouwen van het Rijksmuseum)

 

10:15 – 10:35               Rachel Esner (Universiteit van Amsterdam). Ida Peelen – Beyond the Biography

10:35 – 10:45   Q&A

 

10:45 – 11:05               Laia Anguix Vilches (Radboud Universiteit, Nijmegen). Women Managing Museums (1890s-1950s): A Trans-European History

11:05 – 11:15    Q&A

 

11:15 – 11:25    Pauze

 

11:25 – 11:45                Juno Schuijt (RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag). The Recently Acquired Archives of Jo Zwartendijk, Assistant at Museum Boijmans Van Beuningen and Art Critic for NRC

11:45 – 11:55    Q&A

 

11:55 – 12:25               Algemene discussie, gemodereerd door Jenny Reynaerts

 

12:25 – 12:30   Afsluiting en toekomstige evenementen

 

Aanmelden

Je kan je aanmelden via deze link. Voorafgaand de expertmeeting ontvang je een Teams-link om deel te nemen.

We hopen dat deze expertmeeting een waardevolle gelegenheid is met elkaar in gesprek te gaan en deel te nemen aan een diepgaande discussie over dit belangrijke onderwerp. We kijken ernaar uit jullie allemaal (weer) online te mogen verwelkomen.

 

Namens De Andere Helft

Bram Donders (Museum Boijmans Van Beuningen)

Mariëlle Ekkelenkamp (Universiteit van Amsterdam)

Rachel Esner (Universiteit van Amsterdam)

Ceri-Anne van de Geer (Rijksmuseum Amsterdam)

Sandra Kisters (Museum Boijmans Van Beuningen)

Tamara Klopper (Stedelijk Museum Amsterdam)

Bert-Jaap Koops (Secretaris De Andere Helft)

Jenny Reynaerts (Rijksmuseum Amsterdam)

Sanne de Rooij (Museum Boijmans Van Beuningen)

Evelien de Visser (RKD)