Logo VNK

menu

Personalia

Colin Huizing artistiek directeur Museum Kranenburgh

Colin Huizing werd in januari dit jaar aangesteld als artistiek leider a.i. van het museum, naast Adriana González Hulshof die in januari startte als zakelijk directeur. Per 1 juli volgt Huizing definitief Mariette Dölle op, die eerder een overstap maakte naar Oude Kerk Amsterdam.

Voorzitter van de Raad van Toezicht van Museum Kranenburgh, Puck Huitsing: “De Raad van Toezicht is blij met de benoeming van Colin Huizing. Met Colin heeft Museum Kranenburgh een bevlogen artistiek directeur in huis en is een interessant en kansrijk tentoonstellings- en publieksprogramma geborgd. We hebben er alle vertrouwen in dat hij in samenwerking met Adriana González Hulshof de positie van Museum Kranenburgh verder kan verstevigen en uitbouwen.”

Visuele verbeelding

Colin Huizing: “Samen met zakelijk directeur Adriana González Hulshof, een gedreven team van museumprofessionals en toegewijde vrijwilligers wil ik werken aan een spraakmakend tentoonstellings- en activiteitenprogramma voor Museum Kranenburgh. Een programma dat niet alleen de visuele verbeelding prikkelt maar ook andere ervaringen te weeg brengt en dat aanzet tot contemplatie over de wereld om ons heen. Museum Kranenburgh biedt met zijn collectie en zijn prachtige gebouw op een unieke locatie daarvoor een uitstekende basis.”

Colin Huizing (Jutphaas, 1965) studeerde kunstgeschiedenis in Groningen. Hij is curator en producent van tentoonstellingen voor verschillende musea en adviseur voor het Mondriaan Fonds. Elf jaar lang werkte hij als senior conservator voor het Stedelijk Museum Schiedam en in 2015 was hij co-curator van de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië: herman de vries - to be all ways to be.

Lucht

In de afgelopen twee jaren adviseerde Huizing Museum Kranenburgh over het tentoonstellingsprogramma en was hij samensteller van de tentoonstellingen Lucht (2020), Kunstenaars van Die Brücke (2021) en hoofdcurator van The Roaring Twenties (t/m 3 apr 2022). Colin is co-auteur van een te publiceren boek over het oeuvre van Stanley Brouwn.

Wat betekent kunst voor hem? 'Het zet me aan tot denken over wat ik waarneem: wat er schuil gaat achter wat zich afspeelt in de wereld, en de mij omringende werkelijkheid. Goede kunst kan op verschillende manieren de geest van een tijd duiden, maar ook aandacht vestigen op kleine details die vaak een enorme schoonheid blijken te hebben.' Aldus Huizing in magazine galleryviewer.com.

Foto: Koos Breukel (voor Het Parool) Foto: Koos Breukel (voor Het Parool)