Logo VNK

menu

Call for papers

Call for Papers Simulacrum: eten

Opeens was al het gist uitverkocht. Na het hamsteren van toiletpapier waren opeens bakproducten in trek, en werd thuis brood bakken voor velen een nieuwe passie tijdens de lockdown. Veel kunstenaars en denkers hielden zich daarvoor al bezig met brood: als politiek en sociaal object, dat mensen kan verbinden; als middel voor verzet door een commoning van het brood; of, als embleem van menselijke ervaring en klassenstrijd. Eten kan veel betekenissen met zich mee dragen - zoals elke beknopte uitleg van gentrificatie verwijst naar de symboliek van een kop koffie met havermelk. 

In een samenleving die ondanks intensieve globalisering steeds verder ‘atomiseert’, kan eten, als middel of als activiteit, een kritische blik werpen op de relaties tussen mens en gemeenschap, ecologie of zichzelf. Hoe kunnen de processen van fermenteren, brouwen, bakken en eten ons iets leren over de verhouding tot onze omgeving? Wat gebeurt er als wij het pad dat ons eten aflegt traceren, en dit buiten het paradigma van de ‘goede’ of ‘slechte’ consument beschouwen? We leven tenslotte in een uitzonderlijke tijd, waarin we al bijna een jaar geen brood meer met elkaar mogen breken en delen. Nu ook met veilige, contactloze bezorging!

Lees de complete Call for papers op de website van Simulacrum. Schrijf een artikel van 1.000, 1.400 of 1.800 woorden voor het komende nummer. De deadline voor de eerste versies is op 22 maart 2021. Schrijf je liever een column, interview, fictie of poëzie, of ken je een kunstenaar wiens werk in dit thema ligt? Email naar info@simulacrum.nl. Voeg artikelen s.v.p. bij als .doc of .docx en portfolio’s als .pdf.

Credit: Lygia Clark, Proposição Canibalismo Credit: Lygia Clark, Proposição Canibalismo