Logo VNK

menu

Personalia

Axel Rüger verruilt Van Gogh Museum voor Royal Academy of Arts

Directeur Axel Rüger gaat het Van Gogh Museum verlaten. Hij maakte vandaag bekend dat hij vanaf 1 juni als Secretary and CEO bij de Royal Academy of Arts in Londen gaat werken.

Axel Rüger: “Met heel veel plezier en passie heb ik bij dit prachtige, succesvolle museum in Amsterdam gewerkt. Het was een voorrecht om aan zo’n vooraanstaand instituut als het Van Gogh Museum leiding te mogen geven. Ik kijk met trots terug op de vele interessante tentoonstellingen, mooie aanwinsten, bijzondere mijlpalen en kleurrijke, ambitieuze evenementen die ik de afgelopen 13 jaar heb mogen meemaken. Ik prijs me gelukkig dat dit altijd in samenwerking was met veel betrokken medewerkers en professionele relaties die ons museum omringen. De unieke uitdaging om leiding te gaan geven bij de Royal Academy en mee verder te bouwen aan dit 250 jaar oude kunstinstituut met zijn rijke historie en traditie, voelt als een enorme eer. Ik kijk er dan ook naar uit om vanaf 1 juni in Londen aan de slag te gaan, in de wetenschap dat ik het Van Gogh Museum met talrijke veelbelovende tentoonstellingen en activiteiten in de nabije toekomst in goede handen achterlaat.”

De Royal Academy, gevestigd in Piccadilly, is een bijna 250 jaar oude Britse kunstinstelling met een exclusieve kunstenaarsvereniging met 80 leden, die naast het beheren van een kleine permanente kunstcollectie jaarlijks enkele grote tentoonstellingen organiseert, waaronder de Royal Academy Summer Exhibition. Het biedt onderdak aan de Royal Academy Schools, de oudste kunstacademie van Engeland en is financieel onafhankelijk, door inkomsten die voortvloeien uit de 1,5 miljoen jaarlijkse bezoekers, commerciële activiteiten en steun van 95.000 leden.

Jaap Winter, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum feliciteert Axel van harte “met deze eervolle aanstelling bij dit prestigieuze internationale kunstinstituut. Wij zijn ervan overtuigd dat Axel een belangrijke bijdrage gaat leveren aan het verder uitbouwen van de Royal Academy in Londen. We danken hem voor het succesvol leiden van het museum en zullen zijn professionele inzet, enthousiasme en positieve samenwerking missen.”