Logo VNK

menu

Bulletin 2021-1 JONG

In dit Bulletin o.a. een interview met onze nieuwe voorzitter Lidewij de Koekkoek. Ook ons nieuwe bestuurslid Mascha van Damme stelt zich voor. En het themakatern JONG. Met aandacht voor de studentenbladen kunstgeschiedenis, de podcast Kunstmatig, de oprichting van Jong VNK, een column van de voorzitter van Jong VNK, de vraag of een numerus fixus voor kunstgeschiedenis een goed idee is én een artikel in de serie over het nut van de kunstgeschiedenis.

Illustratie Jessie van de Logt Illustratie Jessie van de Logt

Van de redactie

Onder sommige van mijn vriendinnen was het best ‘een ding’ om dertig te worden. Een beetje aanrommelen wordt je in je twintiger jaren nog wel vergeven, maar als je dertig bent, dan moet je het toch echt op een rijtje hebben: koophuis, relatie en zéker die vaste baan. Zelf heb ik er niet zo’n last van gehad. Misschien omdat ik al jarenlang dertig werd geschat? Of omdat als zelfstandige die vaste baan toch al niet op mijn planning stond? Maar bij het samenstellen van dit Bulletin, met als thema JONG, begon het alsnog te knagen. Wie zou niet onderdeel willen zijn van de kersverse afdeling Jong VNK, voor kunsthistorici tot en met dertig jaar? In dit Bulletin lees je alles over hun ambitie en plannen.
Blij ben ik wel dat een numerus fixus voor kunstgeschiedenis ‘in mijn tijd’ nog niet bestond. Of zou het plan toch ook voordelen hebben? We zijn benieuwd naar jullie reacties. Feit is dat de arbeidsmarkt voor kunsthistorici dramatisch is. En dat doet wat met je, lezen we in de column van Julia van Marissing. Terwijl het maatschappelijk nut van kunsthistorici misschien wel gemakkelijker is aan te wijzen dan in het werk van menig socioloog of astronoom, betoogt Arjan de Koomen in zijn bijdrage.
Verder in dit nummer: een interview met onze nieuwe voorzitter Lidewij de Koekkoek, het verhaal van twee jonge kunsthistorici die samen een podcast startten én een waardevol overzicht van de studentenbladen kunstgeschiedenis.

We wensen je veel leesplezier met dit themanummer JONG!

Namens de redactiecommissie
Eline Levering
Kunsthistoricus, zelfstandige en office-manager VNK