Logo VNK

menu

Congressen en symposia

VNK hoogtepunten 2023

Voordat we van start gaan met een nieuw jaar vol kunst, inspiratie en ontmoeting, blikken we terug op de hoogtepunten van afgelopen jaar:

We trapten af met een lezing en rondleiding van curator Suzanne Veldink door de Suze Robertson tentoonstelling in Museum Panorama Mesdag in Den Haag met aansluitend een nieuwjaarsborrel. Jong VNK organiseerde een Pubquiz - Een avond vol kunsthistorische uitdagingen voor negen teams met een overwinning voor ‚To Lose Lautrec‘ van Kunstmuseum Den Haag.

Bestuurlijke veranderingen

Algemene Ledenvergadering in Museum Rembrandthuis. Twee nieuwe bestuursleden worden welkom geheten: Anna Koldeweij als bestuurslid Programmering en Suzie Hermán als bestuurslid Onderzoek. We bedanken oud-bestuursleden Geerte Broersma en Epco Runia voor hun bijdragen. Lezing door Hoofd Tentoonstellingen Hester Huitema over het hoe en waarom van de recente renovatie van het Rembrandthuis. Daarna ervaren we de nieuwe ruimtes en museale aanpassingen met de nieuwe multimediatour.

Veranderingen in het Jong VNK-bestuur - Welkom aan Raphael Esser, Roisin Douglas en Rosa Boer. We bedanken Manique Hendricks en Lotte Kokkedee voor hun bijdragen.

Klimaat en erfgoed

Jong VNK lanceert een campagne voor betaalde stages en blijven zich inzetten voor eerlijke kansen voor jonge professionals. Jullie zullen hier volgend jaar meer over horen.

Symposium Erfgoed in Transitie‘ - Inspirerende keynotes en voorbeelden voor een duurzamere erfgoedsector, georganiseerd door Jong VNK en Radius Contemporary Art.

Jong VNK x Nationaal Militair Museum - Erfgoedbescherming in tijden van conflict: een fascinerende inzage dankzij de tentoonstelling van de Unesco Commissie Nederland.

Kijkje achter de schermen bij de afdeling Educatie in het Rijksmuseum. Uitleg en discussie over de vertaalslag van het onderzoeksproject Vrouwen in het Rijksmuseum naar het publiek.

Winactie voor VNK-leden met kaartjes voor de uitverkochte Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum.

Terugkerende activiteiten

Uitverkochte Kunsthistorische Dag bij Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort over de rol van de kunsthistoricus bij herkomstonderzoek en restitutiekwesties. Deskundigen delen hun kennis over dit onderwerp.

Uitreiking Karel van Manderprijs 2023 aan Anna Koopstra voor haar publicatie over Jean Bellegambe die tot de laatste generatie Vlaamse Primitieven behoort.

Uitreiking van het VNK Erelidmaatschap 2023 aan Rudi Ekkart. Hij ontvangt het specifíek voor zijn rol in het herkomstonderzoek van in de Tweede Wereldoorlog geroofde kunst en de restitutie daarvan.

Samenwerkingsprojecten

Meet the Scholars op PAN Podium met mini-masterclasses door kunsthistorici in het thema The Nature of Art History. PAN stelde 75 vrijkaarten voor de kunstbeurs beschikbaar voor VNK-leden.

Onze voorzitter Lidewij de Koekkoek reikt de VNK x PAN Scriptieprijs 2023 uit aan Anne-Linde Ruiter voor haar masterscriptie over de negentiende eeuwse verzamelaar Margaretha Cornelia Boellaard.

En nog meer inspirerende ontmoetingen georganiseerd door Jong VNK bij Museum Het Schip, Hotei Japanese prints, Sieboldhuis en een exclusief bezoek aan het Ministerie OCW.

Mijlpaal

Ook zijn er weer drie Bulletins Kunsthistorici verschenen, respectievelijk over: De koers van de kunstgeschiedenis; Het kleine/regionale museum en over Vrouwen in de kunst.

Jong VNK bereikte de 250 leden mijlpaal en de VNK passeerde ruim de 1000 leden mijlpaal.

Dank aan al onze leden voor hun betrokkenheid en enthousiasme! Graag proosten we met jullie op het nieuwe jaar tijdens de activiteit op 26 januari in Utrecht!

VNK hoogtepunten 2023 VNK hoogtepunten 2023