Logo VNK

menu

Congressen en symposia

Verslag klimaatsymposium ‘Erfgoed in transitie’ 2023

Dit verslag geeft de lezer de mogelijkheid om het klimaatsymposium in grote lijnen terug te lezen en biedt handvatten om zelf actie te ondernemen.

Verslag Klimaatsymposium Erfgoed in Transitie: (jonge professionals) voor een duurzame toekomst Jong VNK x RADIUS CCA

Toekomst

Op 26 juni 2023 organiseerde Jong VNK in samenwerking met RADIUS CCA - Centrum voor Hedendaagse Kunst en Ecologie, het symposium “Erfgoed in Transitie: (jonge professionals) voor een duurzame toekomst.” Verschillende sprekers behandelden de rol van erfgoedprofessionals voor een duurzame toekomst. De aanleiding voor deze dag was dat de stem van jongeren opvallend vaak ontbreekt in discussies rondom klimaatverandering, terwijl deze problematiek juist erg onder deze generatie speelt en in de toekomst gevoeld zal gaan worden. De aanstaande desastreuse gevolgen komen immers grotendeels voor rekening van deze groep.

Urgentie

Het symposium heeft duidelijk gemaakt dat jonge kunsthistorici en erfgoedprofessionals het zat zijn om stil te blijven zitten en geen actie meer te ondernemen. De noodzaak en urgentie om verandering rond klimaatbeleid te weeg te brengen wordt hier sterk gevoelt. Een gevoel dat gastspreker Chris Julien op passende wijze wist te verwoorden: “Als je huis in de fik staat, trek je toch ook aan de alarmbel?”

Actie

Wij presenteren met trots het uitgebreide verslag van deze inspirerende, broodnodige maar tegelijkertijd ook verontrustende middag. Het geeft de lezer de mogelijkheid om het symposium in grote lijnen terug te lezen en biedt duidelijke handvatten om zelf actie te ondernemen: je staat er niet alleen voor, durf je stem te laten horen en zoek vooral gelijkgestemden binnen je organisatie op. Samen sta je immers sterker.

Met dank aan de sprekers: Thijs Weststeijn, Meta Knol, Anja In ’t Velt de Groot, Wietske Nutma, Moira Mazzotta, Chris Julien, Vera Carasso, Bram Donders, Lotte Kokkedee, Niekolaas Johannes Lekkerkerk en natuurlijk alle aanwezigen.

En hier vind je meer informatie over Jong VNK.

Meta Knol, een van de sprekers Meta Knol, een van de sprekers
Discussie met alle sprekers Discussie met alle sprekers