Logo VNK

menu

Sectie educatie

Uitslag winactie Vermeer - Vrouw met weegschaal

De kaartjes voor de Vermeer-tentoonstelling van onze winactie zijn vergeven. Hierbij de favoriete Vermeer van een van de winnaars.

Gemma Koerselman-Van der Linden, kunsthistoricus werkzaam in Amersfoort, licht toe waarom 'Vrouw met weegschaal' haar favoriete schilderij is en waarom ze uitkijkt naar de tentoonstelling.

Dit werk van Vermeer is mijn favoriet, het toont voor mij alles wat met het leven te maken heeft en wat het leven soms zo moeilijk maakt. Daarbij is het werk zo mooi en geeft het mij een gevoel van geluk dat kunst mij vaker geeft waardoor kunst een groot plezier in het leven toevoegt.

Het leven is wikken en wegen en steeds weer keuzes moeten maken. Het meisje wikt en weegt hier. Waarover? Wat weegt zij? Tevens laat de achtergrond Het Laatste Oordeel zien; een mens kan wikken en wegen en keuzes maken in zijn leven maar er bestaat ook zo iets als “het lot”. Je hebt soms mazzel en soms juist enorme pech, daarin heb je geen keuze.

Het werk is schilderkunstig zo subliem dat je zou willen blijven kijken. Kijken naar het serene gezichtje van het meisje, de schittering van de parels, de lichtval die de mooie kleur blauw doet oplichten en het gevoel van rust dat bij mij opkomt. De compositie is zo mooi in evenwicht.

Ik moest dus een keuze maken uit het werk van Vermeer. Als geboren en getogen Delftse was de neiging om “Het zicht op de stad Delft” te kiezen verleidelijk, omdat jeugdsentiment hierbij ook een rol speelt. Maar ik koos voor “Het meisje met de weegschaal”, omdat ik het ontroerend mooi vind. Ik zou heel graag de tentoonstelling van Vermeer zien, omdat dit de enige kans is dit werk te zien, straks hangt het weer onbereikbaar ver weg.

Johannes Vermeer, Vrouw met weegschaal (1664), National Gallery of Art, Washington Johannes Vermeer, Vrouw met weegschaal (1664), National Gallery of Art, Washington