Logo VNK

menu

Kunsthistorische prijzen

Sandra Kisters ontvangt Karel van Manderprijs 2020

De Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK) heeft op haar jaarlijkse Kunsthistorische Dag de Karel van Manderprijs, de belangrijkste kunsthistorische prijs van Nederland, toegekend aan Sandra Kisters voor haar publicatie The lure of the biographical: on the (self-)representation of modern artists.

Karel van Manderprijs
De Karel van Manderprijs wordt sinds 1958 toegekend voor een waardevolle wetenschappelijke kunsthistorische publicatie. Winnaar dit jaar is Sandra Kisters met haar publicatie The lure of the biographical: on the (self-)representation of modern artists. In het boek onderzoekt Kisters de veronderstelde relatie tussen het werk en het persoonlijke imago van kunstenaars. Hoe zetten kunstenaars hun geschiedenis in om bekendheid te verwerven en hoe proberen zij de manier waarop hun werk wordt geïnterpreteerd te beïnvloeden?

De jury stelt in het juryrapport: "Haar rijpe studie vormt een prachtige synthese van klassieke kunstgeschiedenis, historische context en moderne inzichten. Een eigentijdse visie op het werk van de naamgever van deze prijs - Karel van Mander, de eerste kunstenaarsbiograaf - en daarmee de favoriet van de jury voor de Karel van Manderprijs 2020”. Het complete juryrapport is hier te lezen. 

Sandra Kisters is Hoofd Collecties en Onderzoek van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en studeerde en promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.