Logo VNK

menu

VNK-Bibliografie

Samensteller longlist Karel van Manderprijs 2024 bekend

Half maart is kunsthistoricus Frédérique Beerse aan de slag gegaan met het samenstellen van de longlist van de Karel van Manderprijs 2024. Dit is de jaarlijkse prijs van de VNK voor een waardevolle publicatie van een Nederlandse of in Nederland werkende kunsthistoricus.

Voor de longlist 2024 is het de beurt aan publicaties op het gebied van Beeldende kunst en kunstnijverheid van 1550 tot 1700 verschenen in de periode 2019 tot en met 2023. De longlist dient als basis voor de jury.

Frédérique stelt een lijst samen met alle boekpublicaties en proefschriften over dit onderwerp die in de genoemde jaren zijn verschenen. Deze lijst wordt begin mei als concept gepubliceerd en staat dan open voor aanvullingen, onder meer door VNK-leden en andere kunsthistorici.

Frédérique stelt zich voor:

‘Helaas, de mens heeft het tijdreizen nog steeds niet onder de knie. We moeten dus andere manieren vinden om door de tijd te reizen, en ik heb gekozen voor kunsthistorisch onderzoek. Kunsthistorisch onderzoek geeft mij de mogelijkheid zo dicht mogelijk bij het historisch dagelijks leven te komen. De grote historische ontwikkelingen, zij het artistiek of politiek, waren immers niet mogelijk zonder mensen die gewone, alledaagse levens leidden. Daarom kan ik evenveel tijd doorbrengen in de zalen van het Mauritshuis en het Rijksmuseum, als in de kamers van museumhuizen als Museum Paul Tétar van Elven en Museum Van Loon. Zij brengen de geschiedenis dichterbij, maken het zichtbaar en soms zelfs tastbaar.

Het is vanwege mijn fascinatie met het historische dagelijks leven dat ik recent ben gestart met een promotieonderzoek naar kleedgedrag in de zeventiende eeuw in Holland en Friesland. Dichter bij de de mensen van toen kan je niet komen.

Het is ook vanwege mijn promotieonderzoek dat ik dit jaar met vol enthousiasme aan de slag ga als samensteller van de longlist voor de Karel van Manderprijs. Het onderzoeksgebied dat dit jaar in de schijnwerpers staat, komt precies overeen met dat van mijn eigen promotieonderzoek. Het samenstellen van de longlist biedt mij dan ook de perfecte kans om beter bekend te worden met de nieuwste ontwikkelingen binnen het veld en die kennis direct toe te passen binnen mijn eigen onderzoek.’

Frédérique Beerse aan het werk in de leeszaal van het RKD (waar ze momenteel ook geassocieerd onderzoeker is) Frédérique Beerse aan het werk in de leeszaal van het RKD (waar ze momenteel ook geassocieerd onderzoeker is)