Logo VNK

menu

Kunsthistorische prijzen

Nominaties Jan van Gelderprijs 2020 bekend

De jury van de Jan van Gelderprijs heeft de shortlist met nominaties opgesteld van publicaties verschenen in het jaar 2018 en 2019 waarvan de auteur op het moment van verschijnen niet ouder dan 35 jaar was. Op vrijdagmiddag 30 oktober tijdens de online Kunsthistorische Dag Crisis als katalysator zal de prijswinnaar bekend worden gemaakt.

De Jan van Gelderprijs wordt uitgereikt door de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici en wil een aanmoediging zijn voor jonge kunsthistorici om te publiceren. Dat dit een stimulans verdient laat zich illustreren door het vrij lage aantal publicaties dat door deze leeftijdscategorie geproduceerd wordt. Daarom wijst de jury er graag op dat er doorlopend de mogelijkheid is om publicaties bij de VNK voor te dragen.

De jury draagt vier publicaties voor (in alfabetische volgorde):

  • Anne-Maria van Egmond, Opgetekend. Materiële representatie aan het Haagse hof 1345-1425, proefschrift Universiteit van Amsterdam, 2019.
  • Frederik Knegtel, Constructing the Sublime: The Discourse on Architecture and Louis XIV’s Sublimity in Seventeenth-Century Paris, proefschrift Universiteit Leiden, 2019.
  • Femke Speelberg, ‘Dissecting the Director: New Insights about its Production, and Chippendale as Draughtsman’, Furniture History 54 (2018), pp. 27-41.
  • Joyce Zelen, Blinded by Curiosity. The Collector-Dealer Hadriaan Beverland (1650-1716) and his Radical Approach to the Printed Image, proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, 2019.

De jury bestaat uit:

Dr. Machtelt Brüggen Israëls (UvA)
Mireille Cornelis (Karel Appel Stichting)
Dr. Eva Röell (UU/RCE)
Dr. Caroline Roodenburg (zelfstandige)
Dr. Gregor Weber (Rijksmuseum)
Voorzitter: Dr. Arjan de Koomen (UvA)
Secretaris: Esther van der Hoorn (VNK/RUG)


Prijsuitreiking
Op vrijdagmiddag 30 oktober – tijdens de online Kunsthistorische Dag – zal de prijswinnaar bekend worden gemaakt. De laureaat ontvangt een bedrag van € 1000,- en een trofee, ontworpen door Daphna Laurens.