Logo VNK

menu

Kunsthistorische prijzen

Mireille Cornelis wint Jan van Gelderprijs

De VNK heeft de Jan van Gelderprijs, bedoeld als aanmoediging voor een jonge en veelbelovende Nederlandse kunsthistoricus, tijdens de Kunsthistorische Dag 2018 uitgereikt aan Mireille Cornelis voor haar publicatie In de ban van Hercules Segers: Rembrandt en de Modernen.

De Jan van Gelderprijs wordt uitgereikt door de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici en wil een aanmoediging zijn voor jonge kunsthistorici om te publiceren. De jury wijst er graag op dat er doorlopend de mogelijkheid is om publicaties bij de VNK voor te dragen.

De jury: 'In de catalogus neemt Mireille vijf essays voor haar rekening en beweegt zich daarmee van de 17de tot de 21ste eeuw. Dat doet ze met een concieze, rake, lichte toon en geeft daarbij blijk van goed gevoel voor visuele en artistieke kwaliteiten. In de vijf teksten beoefent ze verschillende genres der kunstgeschiedschrijving: biografie, stijlkritiek, technische uitleg, historiografie, kunstenaarsrespons en literaire inspiratie.' De jury merkt op bekoord te zijn 'door de vreugde van de kunstgeschiedenis die uit Mireille Cornelis tentoonstellingsteksten spreekt en van de door haar vertoonde kunsthistorische reikwijdte' en kent de Jan van Gelderprijs toe aan deze bijzondere kunsthistorica. 

Het uitgebreide juryrapport is hieronder te lezen.