Logo VNK

menu

Kunsthistorische ontwikkelingen

Luisterlijst: podcasts met, over en door kunsthistorici

Sinds enkele jaren is de podcast bezig aan een sterke opmars. De podcasts over kunst zijn ontelbaar. Kunsthistorici en kunstinstellingen blijven natuurlijk niet achter. Wat moet je luisteren? We doen een voorzet met een lijst met tips voor podcasts voor, over en door kunsthistorici.

Na onze leeslijst met kunsthistorici in de hoofdrol, delen we hieronder een aantal tips voor podcasts van, over en door kunsthistorici.We hebben gekozen voor het opnemen van podcasts waarin kunsthistorici een rol  spelen. Heb je aanvullingen? Laat het ons weten via secretariaat@kunsthistorici.nl (Let op: we zoeken dus podcasts waar kunsthistorici een rol hebben, niet alleen kunst. 

We beginnen met podcasts van Nederlandse bodem. Steeds meer musea presenteren podcasts als aanvulling op de audiotour en de informatie op hun website. Veel van de podcasts van Nederlandse musea zijn gemaakt door kunsthistoricus Caspar Stalenhoef (Instagram Museale Podcasts). Dit is bijvoorbeeld het geval bij de podcasts van Museum Kranenburgh en het Frans Hals Museum.

Nederlands / Vlaams

  1. Rijksmuseum PodcastIn de podcast vertellen conservatoren, experts en kunstenaars bijzondere verhalen over kunstwerken en hun makers.
  2. In de podcasts van Kunststof komen regelmatig kunsthistorici voorbij, zoals Henk van Os, Sjarel Ex en Sacha Bronwasser.
  3. In Beeldenstormen, een Vlaamse podcast over kunst en geweld uit 2016, komen diverse kunsthistorici aan het woord.
  4. Het RKD maakt Kroniek kunstgeschiedenis. Iedere twee maanden komt een nieuwe aflevering van Kroniek Kunstgeschiedenis online. De conservatoren van het RKD nemen de luisteraar mee in hun onderzoek, leggen verbanden en geven context. 
  5. De Cipierster is een podcast van kunsthistoricus Susan Suer, werkzaam bij Erfgoed Leiden en omstreken, met geschiedenis en Leiden als onderwerp. Maria van Nispen was rond 1700 de cipierster van het Leidse Gravensteen. Deze podcast geeft een kijkje in het leven in het Leiden van haar tijd.
  6. In Eenmaal, andermaal, deelt Vereniging Rembrandt i.s.m. BNR Nieuwsradio verhalen achter kunstvoorwerpen die met hulp van de vereniging zijn aangekocht. Ondersteund door experts vertelt verteller Gerard Oonk over de bijzondere karakteristieken, het thema, de periode, het land van herkomst, de kunstenaar, en alle onverwachte details die het object én het verhaal uniek maken.
  7. Bij de tentoonstellingen van Museum Kranenburgh in Bergen (Noord-Holland) worden podcasts gemaakt. In veel afleveringen komt kunsthistoricus Gregor Langfeld aan het woord.
  8. Ook het Stedelijk museum Amsterdam laat tentoonstellingsmakers en kunstenaars aan het woord. 
  9. Natuurlijk Haarlem is een podcast met een hele andere insteek, namelijk over het belang van een groene, klimaatbestendige stad. De podcast wordt gemaakt door bioloog en kunsthistoricus Yorick Coolen en heeft o.a. een aflevering ‘Teylers Museum’.
  10. Ook in Focus Wetenschap schuiven regelmatig kunsthistorici aan, zoals Sanne Frequin en Alice Taatgen.
  11. Sinds november 2020 maken Rosa Wevers en Veerle Spronck de podcast Kunstmatig over het grensgebied tussen kunst en technologie. Veerle Spronck is kunsthistoricus en Rosa Wevers promoveert op tentoonstellingsonderzoek. Ze zoeken uit hoe die twee gebieden samenkomen of botsen in de cultuursector van vandaag. Hoe kunnen kunstenaars ons helpen te reflecteren op de rol van nieuwe technologieën in onze maatschappij? En op welke manier beïnvloedt technologie steeds meer hoe wij kunst ervaren?
  12. In de podcast Scheppingsdrift van de EO wordt een bijbelverhaal gekoppeld aan klassieke en hedendaagse kunst. In vijf van de tien afleveringen hoor je kunsthistoricus Lieke Wijnia, conservator bij Museum Catherijneconvent, aan het woord. 
  13. In de podcast Je ziet het pas als je het begrijpt over satire en humor in de kunst komen verschillende kunsthistorici aan het woord, zoals Marie Baarspul en Friso Lammertse. 
  14. In De Kunstkast van Pygmalion bespreekt de kunsthistoricus en kunsthandelaar Jaap Versteegh de meest uiteenlopende aspecten van de kunstwereld met kunsthistorici, museumconservatoren, kunstenaars en ambachtslieden. Over de waarde van kunst, het doen van kunsthistorisch onderzoek, maar bovenal over de liefde voor de kunst. 


Internationaal
Ook internationaal is er natuurlijk veel te ontdekken:

  1. Waldy and Bendy's Adventures in Art met Waldemar Januszczak van de Sunday Times en kunsthistoricus Bendor Grosvenor.
  2. The Art History Babes is een collectief van vier kunsthistorici. Inmiddels hebben ze maar liefst 166 afleveringen gepubliceerd over uiteenlopende onderwerpen.
  3. In The Week in Art komen regelmatig tentoonstellingsmakers en kunsthistorici aan het woord. De podcast wordt gesponsord door Christies.
  4. The lonely palette wordt gemaakt door Tamar Avishai, een kunsthistoricus en radiomaakster uit Amerika. Ze bevraagt in haar podcasts nietsvermoedende museumgangers over een kunstwerk in een willekeurig museum.
  5. The Art Curious Podcast presenteert 'The unexpected, slightly odd, and strangely wonderful in art history’ en wordt gemaakt door curator Jennifer Dasal.
  6. Kunsthistoricus  Katy Hessel interviewt kunstenaars, curatoren, schrijvers en kunstliefhebbers in The Great Women Artists Podcast
  7. Arts Clown is een vierdelige podcastserie die al uit 2015 stamt, maar nog steeds grappig en onderhoudend is. Kunsthistoricus en comedian Hannah Gadsby neemt je mee in een 'comedy lecture'.