Logo VNK

menu

VNK-Bibliografie

Longlist Karel van Manderprijs 2023 gepubliceerd

De Longlist voor de Karel van Manderprijs 2023 is gepubliceerd. Het thema is dit jaar Beeldende kunst en kunstnijverheid tot 1550. De sluitingsdatum om aanvullingen in te sturen, is inmiddels verstreken.

De Karel van Manderprijs is een jaarlijkse prijs van de VNK voor een waardevolle publicatie van een Nederlandse of in Nederland werkende kunsthistoricus. De jury bedient zich van een longlist, samengesteld in opdracht van de VNK, die steeds in een ander deelgebied wordt uitgereikt, dat om de vijf jaar aan de beurt is. Dit jaar is dat Beeldende kunst en kunstnijverheid tot 1550. De laureaat ontvangt een bedrag van € 1500,- en een trofee.

Boekpublicaties en proefschriften

Deze longlist is de opvolger van de VNK bibliografie. In de longlist worden alleen boekpublicaties en proefschriften opgenomen. Artikelen, losse essays in tentoonstellingscatalogi, recensies en andere publicaties zijn voor deze longlist niet geselecteerd. Ondanks haar afgeslankte vorm laat de longlist nog steeds zien welke (en hoeveel) prachtige kunsthistorische boekpublicaties er jaarlijks verschijnen.

De sluitingsdatum (23 juni 2023) om aanvullingen in te sturen, is inmiddels verstreken. Pax Veerman, de samensteller van de longlist 2023 heeft aanvullingen getoetst aan de criteria en deze verwerkt.