Logo VNK

menu

Bestuur

Iconisch raam Wiegman (deels) gered

Onlangs is bekend geworden dat het grootste deel van het raam van Matthieu Wiegman, uit de voormalige Valeriuskliniek, verwoest is, maar dat het gespaarde gedeelte zal worden teruggeplaatst in het nieuwe appartementencomplex. De pandeigenaar zei eerder dat de glaskunst ‘niet paste’ in de nieuwbouw.

Raam Wiegman Raam Wiegman

Vorig jaar februari sloot de VNK zich aan bij De Erfgoedvereniging Bond Heemschut en de Stichting het Cuypersgenootschap in de actie tot het behoud van de monumentale glas-in-loodramen van Matthieu Wiegman (1938) in de voormalige Valeriuskliniek aan het Valeriusplein in Amsterdam. Namens de VNK ging een brief naar de leden van de Gemeenteraad Amsterdam, het Dagelijks Bestuur van Amsterdam Zuid, de afdeling Monumenten en Archeologie en de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit met een oproep de ramen te behouden.

Twee derde van het raam is stuk. Alleen het bovenste deel is nog intact. Volgens de vastgoedontwikkelaar is het kapotgegaan toen een bende uit Oost-Europa inbrak in het pand en behalve de bronzen trapleuningen ook de bronzen mechanismen van het glas-in-lood-raam stalen, schrijft het Parool.

Het bestuur van de VNK betreurt het zeer dat een groot deel van het raam verwoest is, maar is blij dat een deel van het raam terugkeert op deze plek.