Logo VNK

menu

Bestuur

Gezocht: nieuwe Voorzitter VNK

De VNK is op zoek naar een nieuwe voorzitter, een ervaren kunsthistoricus met een uitgebreid netwerk, die betrokkenheid heeft bij de kunsthistorische wereld. Solliciteren kan tot en met 1 februari 2024.

Vacature Voorzitter Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK). Vanwege het aftreden van Lidewij de Koekkoek als voorzitter staat de VNK vanaf maart 2024 klaar om een nieuwe voorzitter te verwelkomen voor een termijn van drie tot zes jaar.

Over de VNK

De Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici, opgericht in 1939, is dé dynamische beroepsvereniging voor kunst- en architectuurhistorici in Nederland. Met meer dan duizend leden streven we naar het versterken van de band tussen vakgenoten, bieden we een platform voor kennisdeling, discussie en adviseren we over vakgerelateerde kwesties.

Wij ondersteunen en stimuleren het kunsthistorisch onderwijs en onderzoek, inclusief het toekennen van de prestigieuze Karel van Manderprijs, de Jan van Gelderprijs en de VNK x PAN-scriptieprijs. Jaarlijks organiseren we diverse evenementen, waaronder de toonaangevende Kunsthistorische Dag, boeiende lezingen en inspirerende workshops. Bovendien heeft onze vereniging een ambitieuze jongerentak - Jong VNK - met meer dan tweehonderdvijftig leden, die jaarlijks verscheidene activiteiten organiseren.

Jouw rol

Als voorzitter ben jij het gezicht van de VNK, zowel binnen als buiten het vakgebied. Jouw warme betrokkenheid bij alle aspecten van de kunsthistorische wereld is essentieel. Je bent een ervaren kunsthistoricus met een uitgebreid netwerk binnen de kunsthistorische gemeenschap. Jij vormt een schakel tussen wetenschap en praktijk. Je volgt de actuele ontwikkelingen binnen de kunst-, museum- en architectuursector op de voet en staat open voor vernieuwing.

In nauwe samenwerking met een negenkoppig bestuur en een medewerker communicatie & publiciteit zorg je ervoor dat de VNK een relevante speler in het kunsthistorisch veld is en blijft, ontwikkelingen nauwgezet volgt of zelfs initieert. Je geeft vorm aan het meerjarenbeleidsplan van de VNK en stuurt de verdere ontwikkeling aan. Bestuurlijke ervaring is een must voor deze sleutelpositie. Als voorzitter leid je de twee-maandelijkse bestuursvergaderingen, de jaarlijkse ledenvergadering en de Kunsthistorische Dag, tevens fungeer je als voorzitter van de jury van de Karel van Manderprijs.

Wat wij bieden

Als voorzitter van de VNK bevind je je in het kloppende hart van kunsthistorisch Nederland. Samen met een gedreven en hecht team krijg je de kans om ons prachtige vak en de VNK verder te profileren als professioneel netwerk en als diverse beroepsorganisatie. Deze positie wordt op vrijwillige basis vervuld, zonder financiële vergoeding.

Interesse?

Uiterlijk 1 februari 2024 ontvangen we graag jouw CV en een korte motivatie via secretaris@kunsthistorici.nl. Voor procedurele informatie kun je contact opnemen met Bram Donders, voorzitter van de sollicitatiecommissie, via dondersbram@gmail.com. Voor inhoudelijke vragen over de functie staat Lidewij de Koekkoek, huidige voorzitter VNK, tot jouw beschikking via l.dekoekkoek@franshalsmuseum.nl. Voor meer informatie over de VNK zie: www.kunsthistorici.nl.

Het bestuur van de VNK (links boven de huidige voorzitter Lidewij de Koekkoek, die na drie jaar stopt) Het bestuur van de VNK (links boven de huidige voorzitter Lidewij de Koekkoek, die na drie jaar stopt)