Logo VNK

menu

Bulletin Kunsthistorici

Bulletin Kunsthistorici 2023-1: ‘De koers van de kunstgeschiedenis. Verslag van de Kunsthistorische Dag’ verschenen

Traditiegetrouw blikken we in dit eerste Bulletin van het jaar terug op de VNK-activiteiten van het voorgaande. Zo maakte de redactie o.a. een verslag van de Kunsthistorische Dag, met reacties van bezoekende leden, interviews met alle prijswinnaars en ook een samenvatting van de PAN x VNK dag. Zo kun je op je gemak alles teruglezen en nagenieten van alle activiteiten die de VNK weer te bieden had.

Illustratie: Erik van Tuijn Illustratie: Erik van Tuijn

VAN DE REDACTIE

Het lijkt wel gisteren dat ik nog gedichten in elkaar draaide, me volpropte met wéér een gang tijdens het kerstdiner, en snotterend en kuchend (want wie was er niet ziek in de kerstvakantie?) met een sterretje in de hand het nieuwe jaar stond in te luiden, maar we zijn alweer halverwege januari. De tijd vliegt, zo ook 2022. Weten we het allemaal nog? Dat we vorig jaar begonnen in een lockdown, dat musea en culturele instellingen dicht bleven, terwijl we wel mochten winkelen en naar de kapper? Dat we langzaamaan weer ‘open’ gingen, maar nog wel met een leger aan restricties, mondkapjes en QR-codes en veel activiteiten noodgedwongen online moesten plaatsvinden? Ik herinner me nog goed de allereerste ‘live’ bijeenkomst van de sectie zelfstandigen sinds de coronapandemie: de workshop fondsenwerving, afgelopen voorjaar. Na die – overigens verrassend interessante - middag in Amsterdam met zoveel échte mensen was ik totaal overprikkeld. Blijkbaar niets meer gewend. Maar gelukkig, ik was niet de enige, meer mensen hadden hier last van.

Overprikkeld of niet, het weerhield ons er niet van onze agenda’s weer maximaal vol te proppen zodra de coronamaatregelen het toelieten. Wat hadden we veel in te halen, zeker wij als kunsthistorici, nietwaar? En tussen alle openingen, lezingen en wat nog niet meer, genoten we ook nog van alle activiteiten die de VNK te bieden had. Traditiegetrouw blikken we in dit Bulletin terug op die activiteiten. Je leest onder andere een verslag van de Kunsthistorische Dag, reacties van bezoekende leden, interviews met alle prijswinnaars en een samenvatting van de PAN x VNK dag. Dus mocht je een of ander gemist hebben (omdat je bijvoorbeeld nét te laat was met dat kaartje voor de KHD en op de wachtlijst belandde, hoe ongelukkig!), dan kun je nu nog even lekker op je gemakje alles teruglezen, in die zogenaamd saaie januarimaand waar iedereen uitpuft van alle feestelijkheden en niets moet… Oh nee, wacht, volgende week mogen we alweer naar de VNK-nieuwjaarsborrel!

Hoe dan ook, eerst nog even terug naar 2022, en dan gaan we weer: vooruit.

Namens de redactiecommissie wens ik jullie allemaal veel leesplezier en een prachtig 2023 toe,

Lisette Luijkx

zelfstandig kunsthistorisch tekstschrijver en (eind)redacteur