Logo VNK

menu

Bulletin Kunsthistorici

Bulletin 2024-1: Verslag van de Kunsthistorische Dag 2023

In dit eerste Bulletin van het jaar blikken we terug op de VNK-activiteiten van afgelopen najaar. Je vindt een verslag van de Kunsthistorische Dag, van Meet the Scholars op het VNK x PAN Podium, én interviews met alle prijswinnaars.

Terugkerende thema's zijn: hoe kunnen we het verleden rechtzetten? Denk aan roofkunst en de inhaalslag van vrouwen in de kunst. En: de oorsprong der dingen, zoals de natuur als inspiratiebron.

Illustratie: Lotte Dijkstra Illustratie: Lotte Dijkstra

OUD EN NIEUW

Bij jaarwisselingen denkt men vaak na over waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan. Voor ons zijn de kunsthistorische afgeleiden van deze vragen belangrijk. In welke handen is een object geweest en hoe kunnen we het verleden rechtzetten? Een mooi voorbeeld van antwoorden hierop is de prijswinnende scriptie van Anne-Linde Ruiter, waarvoor de collectie van Margaretha Cornelia Boellaard werd uitgepluisd. Hierdoor kwam deze verzamelaar in het kader van het correctieve project De Andere Helft weer in het vizier. Op de afgelopen kunsthistorische dag, die draaide om roofkunst en restitutie, werden antwoorden gezocht op dezelfde vragen.

Op PAN Podium 2023 ging het over de herkomst van ideeën en inspiratie in de kunst uit de natuur. Alles wat al eeuwenlang bloeit en groeit op onze planeet is al een kunstwerk op zich, maar kan ook het begin zijn voor nieuwe kunst. Bij technisch onderzoek naar kunstobjecten is het eveneens belangrijk om te kijken naar de oorsprong der dingen. Anna Koopstra, winnaar van de Karel van Manderprijs, bespreekt in haar interview met ons haar fascinatie voor het ontstaansproces van het werk van de vijftiende-eeuwse schilder Jean Bellegambe.

Over de Karel van Manderprijs gesproken in het kader van oud en nieuw: deze was toe aan vernieuwing. Met de nieuwe in aluminium gegoten prijs van de hand van Olga Flór gaan we een blinkende toekomst tegemoet. Voor ons kunsthistorici staat er een fantastisch jaar te wachten. Er staan geweldige tentoonstellingen op de planning en we hebben allemaal vast prachtige projecten in het verschiet.

Namens de redactie van het Bulletin wens ik u dan ook een fantastisch 2024 toe!

Jochem van Eijsden