Logo VNK

menu

VNK-lezing Amsterdam goes Nijmegen

De Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici organiseert een reeks lezingen aan de kunsthistorische opleidingen. Diverse hoogleraren en andere kunsthistorisch specialisten maken een uitstapje naar een universiteit die niet hun dagelijkse werkterrein is. Voor de laatste lezing uit deze serie maakt Daantje Meuwissen (VU Amsterdam) een uitstapje naar de Radboud Universiteit Nijmegen.

Radboud Universiteit Nijmegen, Heyendaalseweg 141 (Elinor Ostromgebouw), zaal EOS N 01.120

12 maart 2020

10.30-12.15

VNK

Op 12 maart geeft dr. Daanje Meuwissen (VU Amsterdam) op uitnodiging van de VNK de lezing Een schilder in 'zwart en wit': onderzoek naar het werk van Jacob Cornelisz van Oostsanen (ca. 1465-1533) aan de Radbou Universiteit Nijmegen. 

Deze lezing is tegelijkertijd een gastcollege en maakt deel uit van de collegereeks Fake or Fortune: onderzoek naar authenticiteit en vervalsing van de opleiding kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit.

De Amsterdamse schilder en prentmaker Jacob Cornelisz (ca. 1465-1533), beter bekend als Jacob Cornelisz van Oostsanen, woonde en werkte van ca. 1500 tot 1533 in Amsterdam. Hij had een groot atelier met veel assistenten midden in de toen reeds bekende Kalverstraat en werkte voor diverse kerken, klooster en burgers in Amsterdam en omgeving. Zijn vroege werk staat in de middeleeuwse traditie, maar al snel zijn in met name de houtsneden ook duidelijke Renaissance-kenmerken zichtbaar. Een van de meest interessante aspecten van zijn werk is de ‘symbiotische’ relatie tussen zijn doorgaans niet gesigneerde en gedateerde schilderijen en zijn vrijwel altijd gesigneerde en gedateerde houtsneden.

Dit interactieve college gaat over connaisseurschapsonderzoek in het oeuvre van Jacob Cornelisz. Samen met studenten en andere geïnteresseerden wordt gezocht naar aanvalsstrategieën om de toeschrijvingsproblematiek te onderzoeken. Een belangrijke rol zal daarbij zijn weggelegd voor de Sherlock Holmes van de kunstgeschiedenis: Giovanni Morelli (1816-1891).

Dr. Daantje Meuwissen is universitair docent kunstgeschiedenis en coördinator van het masterspecialisatieprogramma Kunst, Markt en Connaisseurschap aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In 2014 was zij gastconservator van een grote dubbel-tentoonstelling over het werk van Jacob Cornelisz, te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar en het Amsterdam Museum.

Mede mogelijk gemaakt door het Utrechts Universiteitsfonds.